dinsdag 30 november 2010

Inkopen


eerst maar.

(Dit is trouwens weer zo'n dag waarop Blogspot links wel in een nieuw venster opent, maar dat venster zelf dan niet opent.)



Op de eerste plaats die rundertong met keelstuk (dank voor slagerij-tip, J. was het meen ik), die ik bij Holt af gaf en vrijdag ga klaarmaken. Kan tot vrijdag wachten want is gesealed. Foto's dan.

Bestelde bij die slager trouwens pens, jammie!!, maar wat blijkt: dat mag niet in Nederland! "Vanwege de bacteriën". Tsjongejonge... Krijg het nu via een omweg. Bestelde ook varkensnet, buikvlies. Dat mag wel. Begrijpt u het dan begrijp ik het.
(Varkensnet = daar pak je gehaktballetjes in vóór het bakken, bedek je paté mee etc. Hier. Alle links hier in nieuw venster.)

Verder Jackfruit / Nangka. Zie boven en onder. Het is een vrucht, maar "starchy" dus je eet het als aardappelen of rijst zeg maar. Enorm lekker samen met soepkip stoven. In Jogja at ik dat ooit. Jammie!



Recept, ff tussendoor
Aardappelen met kaas uit de oven, Gratin Dauphinois
Een klassieker; een tijd lang in elk Nederlandse bistro vaste prik.
Klop een ei met wat melk los en roer er heel fijn gehakte knoflook door.
Vet een ovenschotel in en leg daar een laag dunne rauwe aardappelschijfjes in; druk ze wat aan.
Strooi daar geraspte Gruyère over en giet daar het eimengsel op.
Beleg met nog een laag dunne aardappelschijfjes waarop weer geraspte Gruyère. Druk iets aan en strijk af met een laagje crème fraiche.
Bestrooi ook dat met Gruyère en leg dan hier en daar een klontje boter op de kaas.
Zet een dik half uur in een oven op 200 graden.



Hierboven lauki. Als je op recepten zoekt kom je nogal wat ajurvedi of hoe heet het tegen. Ze kunnen ontzettend lang zijn; zie de Fat Free Kitchen hier.
Uhh, je hebt komkommer- en daarnaast ook meloenachtigen. Allemaal Cucurbitaceae. Allemaal aanwezig in primitieve vorm in Pangea. Maar nadat Pangea uit elkaar gedreven was, hier, en de zuidelijke helft van Afrika wegdreef van de noordelijke helft van Zuid Amerika ontwikkelden ze zich heel verschillend. Afrika kreeg de meloenen en Amerika de augurken.
En ik denk dat die lauki, Suriname of niet, langwerpig of niet, toch een meloenachtige is.
Ja, of een kruising tussen de twee hoofdblokken...

Hieronder een kaasje van het Kaaspaleis. Las ergens over Spaanse Torta-kaasjes, zachte schapenkaasjes. Of ze die hadden? Ja hoor. niet uit Barros maar wel uit Cañarejal [kAnjareechAl; cañaveral, Cape Canaveral = rietveld, rejal is meer ploegwerk]. Over de prijs zullen we het maar niet hebben... Trouwens beter uit Cañarejal dan uit Barros, modders. Toch?!
Trouwens opvallend dat al die Tortas-kaasjes van die flitsende websites hebben. Vandaar natuurlijk dat die kaasjes onbetaalbaar zijn. Zie hier en hier.



Kimchi en gari nu.
Beide waren klaar. Die gari, in mirin = zoete rijstwijn gemarineerde plakjes gemberwortel, smaakte uitstekend, echt erg lekker. Foto geef ik niet want je ziet geen verschil tussen vóór en ná marineren, dus search the blog. Staat in de planning, verderop. Deze gari was dus met mirin. De volgende wordt met witte rijstazijn. Uh, gari niet afgieten maar in de marinade in de koeling bewaren.

De kimchi, hieronder, gefermenteerde spitskool als bijgerecht, stonk nogal bij het afgieten, als een zuurkoolton zeg maar. Maar dat dreef er af, nu na een half uur en af en toe omschudden stinkt het niet meer. Proefde. Ff wenne. Staat ook in de planning, en commentaar komt dan.
(Buurvrouw kwam binnen, Wat stinkt het hier, ik zeg Dat hoort zo.)



Eetplanning. Uhh, de dagen dat er minder van het culinaire thuisfront is te melden krijg je andere zaken en links, nu gewoon ff volhouden.
Vanavond nauwelijks tijd. Blik tomatensoep met gerookte tofu-over en peultjes-over, op smaak met oestersaus en tuinbonen-sambal. [Maakte het overigens wat ingewikkelder, maar lama. Lama glama.]
Morgen gepocheerd ei, groene erwten (geen split-!) en mooie paddo's. Daarbij die gari proberen. Overmorgen kip, jackfruit en ?groenten, Indonesisch. En daarna tofu, rijst en lauki, met een yoghurt-curry. Daarbij die kimchi proberen.



O! Vergat gisteren nog.
Penne (was eigenijk een iets te grote pasta voor dit gerecht) met stukjes struisvogelbief erdoor (zie foto hierboven) en gesauteerde peultjes. In de saus ook ietsje lombok, ietsje paddoblokje, wat witte wijn.
At het met groene pesto en fruitjes.
Jammie...

Recept
Gemarineerde zalm, Gravlax
Wrijf twee zalmfilets met vel aan de vleeskant goed in met een mengsel van zout en suiker, drie op vijf.
Strooi er fijngehakte verse dille over en maal er zwarte peper over.
Leg de filets met de vleeskant tegen elkaar op een schotel, dek af met bakpapier en zet er een gewicht op wat zoveel mogelijk op het hele oppervlak rust (een flinke pan met water bijvoorbeeld op en snijplank).
Laat tussen de twee en drie dagen op een goed koele plaats staan en draai de zalm elke acht uur.
Krab de filets schoon met een spatel en droog ze met keukenpapier.
Snij de zalm in dunne plakjes, naar het vel toe en snijd ze dan juist boven het vel los.
Serveer met toast, citroen, zwarte peper en een vinaigrette met dille en mosterd erdoor.



O ja, dat vergat ik ook. Dat J. die Aziatische kookboeken te leen aanbood omdat ik zoveel Aziatisch hier neerschrijf. Maar dat is gewoon toeval hoor. Dat gaat met golven.

Zag Eastwood, Blood work. Heel lang geleden ooit gezien. Tsja, wel wat traag en uiterst ingewikkeld -voor mij als Asperger- plot.
(uhh, search the blog op Buunk.)

Kreeg van die Surinaamse groentenboer een kaartje waarop het adres van een website hier, maar ja, jackfruit en lauki staan er niet op.

Tsjongejonge, wat verandert een mens. Zie die Buunk pagina en vergelijk met die van vandaag. Ik ben blijkbaar serieuzer geworden. Ennuhh, de 22e van deze maand, uhh de volgende, december, bestaan we drie jaar. Ik kom daarop terug...



Blood work

Citaat
Eastwood
Opinions are like assholes; everybody's got one.