vrijdag 4 januari 2008

Mooie Spaanse(!) kaastaart uit Asún (Pyreneeën)


Asún is erg sjiek. De Spaanse koning gaat er skieën.

150 gram verse kaas kloppen met een kop suiker, en er dan één voor een vier eieren doorkloppen.
Daarna een kop room, een kop melk, dan een beker yoghurt, en tot slot bloem erdoor werken tot een vrij dik beslag.
Ietsje zout kan er ook door.
Eén uur en drie kwartier(!) bakken op 170 graden.
Serveren met warme vruchtensaus: bosbessenjam of zo, opgewarmd met wat drank en ietsje citroensap, en dikgemaakt met maizena.

Nog een mooi recept uit die kanten.
Bacalao (of stokvis) met appel; Huesca, wat zuidelijker.
Leg in een aardewerken ovenschaal een dikke laag stukjes geweekte vis.
Leg daarop een laagje zure appels, in stukjes.
Druk iets aan en giet er een flinke scheut droge witte wijn over.
Zet, met een deksel of aluminiumfolie op de schaal, een uur in een oven op 160 graden.

Nog wat uit die kant, Pyreneeën tot Baskenland:
Zoutevis al pil pil.
Pil pil: met Spaanse peper. Vergelijk met pili pili en piri piri. Harissa zeg maar.
Hier.