woensdag 2 januari 2008

Tivall Falafel


Had ik vanavond, althans bijna, maar ik proefde vóór.
Prima. Mooie smaak.
Niet echt pikant maar maakte er een hete saus bij.
Pinda-olie, snijboon-sepjes bakken, ui, knof, Madame Jeanette, Daoen Salam (Indonesische laurier), kardamom, wat bruin mosterdzaad, kruidnagel, foelie.
Rauwe rijst mee-bakken.
Rijstwijn, groentenbouillon zonder zout.
Proeven en bedenken met wat voor "zout" ik het klaarmaak. Miso? Plum sauce? Oyster sauce? Petis Oedang? Tamari?
Proefde en besloot.
Hoisin.

O ja, falafel bakken of frituren en er doorheen.



Falafel
Maak Hummus, maar zorg voor een drogere massa; gebruik dus weinig olie en tahin.
Laat het deeg een tijdje rusten in de koeling, vorm er balletjes van, haal die door bloem en frituur ze op 150 graden.
Serveer met Tahin-saus, pitah-broodjes, tomaat en komkommer.

Hummus, Humus, Homuz
Kikkererwten 24 uur weken en goed gaarkoken; afgieten en pureren.
Koud laten worden en aanmaken met zout, cayennepeper, vers korianderblad, komijn en knoflook.
Smeuïg maken met olijfolie en tahin (sesam-pindakaas zeg maar) en tot slot limoensap erdoor.
Eten met warme pitah-broodjes.



"Falafel tools"

Tahin-saus
Pureer halve knoflooktenen en zeezout met een deegroller tot een egale massa.
Maak smeuïg met tahin (sesampasta; gezonde winkel).
Maak er met yoghurt waardoor wat maizena geklopt is een saus van en breng die op smaak met citroensap en peper.
Werk er fijngehakte peterselie door en serveer, goed gekoeld, met warme pitah.
Of serveer bij een salade, bij geroosterd vlees, geroosterde vis...