zaterdag 5 januari 2008
O, en met chutney natuurlijk
Dat bladerdeegspul moet natuurlijk met chutney / zoetzuur gegeten worden.
Zachte groenten of hard fruit in blokjes snijden (dobbelsteen) en er flink (liefst riet-, eventueel bruine) suiker door scheppen. 100 gram fruit / groenten: 85 gram suiker.
24 uur op een koele plek laten staan en regelmatig omscheppen.
Na een paar uur moet er redelijk wat vloeistof in de pan staan; is dat niet het geval dan wat water toevoegen.
Ui bakken, verse gemberwortel, spaanse peper en knoflook erbij en even bakken.
Garam Masala toevoegen (Surinaamse toko), of kruiden die in kerrie zitten behalve koenjit: kruidnagel, nootmuskaat, mosterdzaad, fenegriek (goed malen en op het laatst toevoegen), komijn, koriander, kaneel, cayenne, Kaapse bes (gedroogd en gemalen dan), enfin, zie maar.
Gedroogde zeesterretjes, dat kan ook.
Op zacht vuur aan de kook laten komen, omroeren, en als het erg droog is wat water erbij.
Zachtjes laten inkoken op een vlamverdeler tot een soort gekruide jam zeg maar.
Als die jam dik genoeg is nog wat zout erdoor en een flinke scheut azijn (witte wijnazijn), als het al redelijk is afgekoeld.
Als het koud is: proeven of er meer azijn of suiker door moet.
Azijn: ik gebruik altijd chinese rijstazijn (toko), meestal half rode, half zwarte.
De betere Turkse winkel heeft ook erg bruikbare rozijnen-azijn.
Waarvan kan je chutney maken?
Appel met rozijnen, mango, pepermuntblad, groene tomaten, (stoof)peren (met extra gember), dadels, druiven (met Pekmez, turkse druivengelei), pruimen, knoflook, uien...
Of van die lichtgroene knopjes van dennebomen...
In China maken ze het van zure gele pruimen en knoflook; "Pruimensaus".
Snelle chutney: vanaf "Ui bakken" hierboven en dan jam erbij i.p.v. fruit en suiker.
Maakte het zo laatst, met die grote potten abrikozenjam van Super d B. Perfect. Met veel mosterdzaad.
Mooie chutney, van rode uien.
De uien in dunnen ringen snijden en met suiker erdoor geroerd wegzetten.
Verder helemaal zoals gewone chutney, maar werk er wel flink geweekte rozijnen door. Geweekt in thee.
Publié par Maarten à 18:28:00