dinsdag 8 januari 2008

Kastanje-puree-vraag


Kreeg een vraag, vanavond in de kroeg. Of je (pure, dus zonder suiker of room of wat dan ook) kastanje-puree kan bakken.
Daar vraag je me wat. Zou een vriend bellen voor je, M.

Antwoord.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kan die tiepo niet te pakken krijgen, maar zo erg is dat niet, want ik heb een heel simpel antwoord voor je.

Wend of keer het zoals je wilt: met pure puree (zoals in je blik, dus zonder suiker of room of zo) kan je, dat kan niet missen, exact hetzelfde doen als met aardappel-puree.

Eerst wat anders. Ik had een bepaald gevoel. "Je kan het niet bakken maar wel frituren".
Kijk, dat klopt dan dus.
Je bakt geen aardappelpuree maar je frituurt het wel (stevige, bolletjes).
En net als aardappel-puree kan je er ongetwijfeld, hoe heet het ook weer, we worden oud, "à la Reine" of "Royal" mee maken. Beetje vloeibaar (ei en room), spuitzak, roosjes op de bakplaat.

En wat dacht je van de kastanje-variant van:

Aardappelkroketten
Maak dikke aardappelpuree.
Spuit er met een spuitzak kroket-dikke stengels van en laat die koelen.
Snijd er kroketten van, haal achtereenvolgens door bloem, losgeklopt
ei en paneermeel.
Laat weer koelen vóór het frituren.

Amandelkroketten
Zie Aardappelkroketten, maar gebruik fijn amandelschaafsel in plaats
van paneermeel.
Werk door de aardappelpuree trouwens ook maar wat truffel.

Aardappelpuree met zure room
Maak puree van gekookte aardappelblokjes (opgezet met kokend gezouten water), zure room en boter.
Proef op peper en zout.

Aardappelpuree, Iers
Maak aardappelpuree met karnemelk, boter, zout en veel bieslook.
(De gemiddelde Ier, overigens, vindt onze karnemelk geen karnemelk.)

Poolse aardappelpuree (Packzi ziemniaczane)
Prak gekookte aardappelen.
Maak smeuïg met eierdooier, boter en crème fraiche.
Werk er geraspte ui door.
Breng op smaak met flink zout en peper en maak stevig door er bloem door te werken.
Schep met een lepel hoopjes puree op een ingevet bakblik en druk wat plat.
Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met paneermeel.
Bak op 190 graden tot goudbruin.

Doei!
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<