maandag 14 januari 2008
Patxaran
Sleedoorn-drank. Likeur of niet zoet. Vooral Baskisch. Maar ook Spaans en Frans en Belgisch en Duits. Schleen. Geen idee waarom alle ons omringende landen het kennen maar wij niet.
Zoco, klomp, is het bekendste merk. Heb voor die lui diepvries sleedoorn-pulp uit Bulgarije en Albanië naar Spanje geïmporteerd.
Sleedoorn, Prunus spinosa, de stekelige pruim, en inderdaad, het is een pruimpje.
Zeer bitter behalve als de vorst eroverheen gegaan is.
Maar voor de drankjes hieronder is dat niet nodig. Wel zoveel mogelijk rijpe plukken. Rijp = + dat witte vliesje erop (gist), zoals op druiven.
Basis-recept.
Dubbel duimdikke laag in een fles drank, + twee koffiebonen en een stuk sinaasappelschil zonder het wit.
1] Droog: met Chinchón seco, maar dat kan je hier moeilijk krijgen. Gebruik Raki, droge anijs-jenever.
Cq: gebruik gin. Wordt "sloe gin".
2] Half half; zie 1] + 50/50 3].
3] Gebruik, zoet, Marie Brizard of Anisette.
Dan.
Maanden laten staan op een zonnige plek en elke dag even omschudden.
Enorm goed voor de spijsvertering.
En droog + ijs als apéritif, zoet zonder ijs als digestif.
Zoet vanavond met T. geproefd. Perfect. Gaat donderdag naar de Eetclub.
Waar pluk je het?
In het Westerkwartier langs een sloot op het westen.
Publié par Maarten à 19:52:00