donderdag 23 augustus 2018

Koken met Vis uit Blik



Cailladou, jong


Het is zo'n ontzagwekkend kutboek,

daar horen kaasfoto's bij!


Op de binnenflap een enorm gehijg en geblaas, terwijl er in het hele kutboek niet één enkel interessant recept staat

Wilbrink: Een juweel van een boek
Bouillon: een inspirerend boek
Yvet Retteketet: Vis uit blik is net zo lekker als verse vis
De Schele Hagedis (die hier Johan Freud genoemd wordt, woehahahahahaha!): Makkelijk te maken op de camping

Bewijst maar weer dat het Nederlandse publiek enkel uit culinaire onbenullen bestaat, en de Nederlandse culinaire pers uit elkaar-in-de-reet-blazers


Wat een kutboek

Veel foto's van vissen maar niet de moeite genomen de naam erbij te zetten...


Incompleet ook

Pilchards en sprot worden afgedaan als "een soort haringen"
Sprot een soort haring; dan moet je wel een enorme culinaire apelul zijn...
En nooit van (ingeblikte!) sprot uit de Kieler bocht gehoord...

Garnalen in blik staan er ook niet in (krab wel)



Comté symphonie


Gelul

"Roken is een vorm van conserveren"

Dat je alle soorten ansjovis in melk moet weken

Een pissaladière een "taartje" noemen

"Twee blikjes gerookte mosselen"
En waar vind ik die, als ik mag vragen?
En waar vind ik "een bakje preischeuten"?
En waar vind ik "Sardines au beurre"?
En waar vind ik "een pond verse chorizo"?
En waar vind ik gerookte haring in blik?

Zalmtartaar met zalm uit blik maken
Nou, daar moet je een culinaire lul in het kwadraat voor zijn...

Enorm gekwaak over sardien in blik, maar nooit gehoord van de meest klassieke vorm, Sardines à l'ancienne (citroen, laurier, EV olijfolie)

"kan je niet aan burrata komen, dan..."
Brilletje kopen en door AH gaan lopen zou ik zeggen

Belachelijke combinaties met krab, waarvan de fijne smaak overhoop geblazen wordt
Met mangochutney
Met venkel
Met kerrie-gembersaus
Met Gruyère
Met geraspte gember



Cousteron


Fout

Ventresca is niet "de buik"

"Parmezaan, geraspt"
Foto van schilfers

Niet Yu lu maar Yulu
Yu lu (Yù lǔ dan dus) is een theeprofeet

Foie de morue is geen schelvislever

"Ontbijten in de pub"
Die gaan pas om 11 uur open hoor


Geef de correcte naam

Kalfsoester met tonijncrème
Dat heet Vitello tonnato

Het heet niet Papas, het heet Papas arrugadas
(En daarbij een nergens op slaand recept van mojo)


Leg het uit

Praat niet over ajvar zonder uit te leggen wat het is

Praat niet over klassiek ingelegde ansjovis uit Bergen op Zoom zonder het adres erbij te geven
(Zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster)



Doruvael


Gekwaak

Verhaal over tonijn, daarna verhaal over ansjovis
"is verwant aan de haring"
Ook aan de tonijn hoor

"Proef ansjovis uit blik, het is zo gek nog niet!"
En hoe moet dat shitvolk dan aan een ander soort ansjovis komen? Of die de beschikking hebben over verse ansjovis of ansjovis op pekel...

"Waar veel mosselen zich ophouden, zijn vaak mosselvissers actief"
Like wow man!
(En dan dat "ophouden"...)

Twee pagina's enorm gelul over de verschillende soorten zalm, en de verschillende vangstmethoden of kwekerijen, en geen woord, daar zijn we weer in Nederland, geen woord over smaakverschillen

Een bietensalade met vis, dat heet een salade, niet een remoulade (rémoulade, ja)
En dat dan ipv met zure of zoute haring maken met gerookte makreel, God wat een lul

"Surimi is met conserveringsmiddel geperste witvis"

"Kokkels met kerrie heet coqlade"
Lul niet, apezak



Deense Tilsit


Popi

"een smaakbeuk geven"

"hoe de vissers de vette jongens en meiden uit de zee halen"

"daarvoor ben je financieel aan de beurt"

Informatie op een blikje: "De naam van de vissersboot en de naam van de visser zijn opvraagbaar. Dat is zinvolle informatie."


Ga ik iets koken uit dat boek?

Flikker op ja!



Tomme du Pays basque


The limit

"de red herring, die groter is"
Woehahahahahahahaha!
"red herring" betekent oplichterij woehahahahahahahaha!

Wat een apelul...



De volgende aflevering in de serie Enorme Kutkookboeken

zal gaan over de ultime culinaire klefheid Fratello e Sorella

[8 september: En jawel, het is zover! zie hier!]



O ja!

At vanavond voor het eerst in mijn leven friet met azijn erover

Dat is heel erg Engels, en heel erg lekker

Edoch!

Maak het enkel en alleen met Malt vinegar!
Bierazijn!

Andere azijn: niet te vreten