woensdag 13 juni 2018

Mosselen (42)



Voor de broodnodige variatie:
Vandaag foto's van kaas die ik onlangs at
Smaakt niet bij mosselen!

Gerookte Brie, hierboven
Lijkt in geen enkel opzicht op Brie



Zie de eerste aflevering van deze waanzinnige serie hier

(alle links hier openen in een nieuw venster)



Eerst ff wat links

Vier mosselgerechten die ik niet zou maken, zie hier

Dit hier lijkt me ook niks
Venkel en Ricard is dubbel op, en daar dan ook nog vanille bij...


Waar ik nog over loop te denken

Risotto met mosselen, pasteitjes met mosselen, mosselsaus bij vis (goh!)...

Ik hou u op de hoogte!


Vandaag "diversen"...



Superieure Brie de Meaux


Alexandre Dumas

Le grand Dictionnaire de Cuisine


Mosselsoep

Maak een pot-au-feu, maar niet heel "gevuld"
Laat uren trekken

Kook veel witte ui en veel tomaten samen, zachtjes, een uur

Draaizeef, vleesgelei erbij, p/z, heel langzaam inkoken

Maak een court-bouillon met witte wijn, bouquet garni, wortel, azijn, p/z

Open er de mosselen in
Uit de pan
De kookvloeistof bij de tomaten en ook de gezeefde vloeistof van de pot-au-feu

Olijfolie, geplette knof
Langzaam steeds wat van de tomatenprut etc. erbij

Warm er de mosselen in op



Cailladou
Ingepakt in Herbes de Provençe


De Avontuurlijke Keuken


Mosselen met crème fraiche

Witte wijn met wat water en tijm, laurier, peterselie

Tijdje laten sudderen (ik verbeter het gerecht)(ook weer een court-bouillon), afkoelen

Open er mosselen in

Uit de pan

Kookvloeistof inkoken met wat sjalot en/of wit van prei

Mosselen uithalen

Crème fraiche door de saus
Van het vuur af er klontjes boter doorheen kloppen
Iets warmen, voorzichtig, niet koken

Mosselen erin warmen

"Serveer met warme blokjes geblancheerde komkommer, met een klontje boter en wat dille erdoor"



Fior di Pecura


Mosselen met saffraansaus

Saffraan in witte wijn weken

Dezelfde court-bouillon als boven, maar met sjalot erbij (ik verbeter het recept)

Open de mosselen erin

Uit de pan en later uithalen

Boter, knof...
Roux...
Gezeefd kookvocht met de wijn met de saffraan...
P/z en wat cayenne...

Van het vuur af binden met ei waardoor room en citroensap is geklopt

Warm er de mosselen in, en serveer ze met peterselie erover



Extra oude Goudse
Nog net niet brokkelig


Mosselsoep met saffraan

Maak weer court-bouillon met sjalot (flink wat; het wordt soep)

Open de mosselen erin

Uit de pan, koelen, uithalen

Kook visfond in

Boter, sjalot, wortel, venkelzaad (niet teveel!)...
Bleekselderij...
Bloem...
Gezeefd kookvocht, visfond, stukjes erg rijpe tomaat, kervel als je eraan kunt komen, room, p/z...

Mosselen erin warmen

Serveer met citroen



Naamloze Corsicaanse schapenkaas