zaterdag 6 november 2010

En vandaag dus wel "Echt koken"...


Kwalificatie Formule 1 of geen kwalificatie Formule 1.
Uhh, de kwalificatie was heel apart. Hülkenberg, Williams, 1, hoe is het mogelijk. Vettel en Webber 2 en 3, maar ja, aangezien Vettel de ene stommiteit op de anders stapelt en Webber een stuk hoger staat betekent die volgorde weinig.
Hamilton 4, Alonso, Ferrari, 5 (slecht), Barichello (ook Williams!) 6, Kubica, Renault, 7, Schumacher, Mercedes, 8, Massa, ook Ferrari, 9 (erg slecht) en Petrov (ook Renault) 10. Button, regerend wereldkampioen niet bij de eerste 10...



Eerst maar even het vaste zaterdagwerk, een nog niet bewerkt en ongepubliceerd recept, maar nu bewerkt dan dus.
Bruine Bonen met kip & zoutvlees, Suriname
De kip wassen en in stukken snijden.
Met zout en zwarte peper bestrooien.
Het zoutvlees in stukken snijden en even opkoken.
In hete (palm- of arachide-)olie de ui fruiten, daarna de stukken kip bakken met grofgesneden knoflook.
Het zoutvlees erbij doen en ook meebakken.
Tomatenpuree meebakken.
Kleingesneden goed rijpe tomaten meebakken.
Goed gare bruine bonen toevoegen met wat water, gebroken pimentkorrels, eventueel een bouillonblokje, selderij en Madame Jeanette peper.
Op smak brengen met vers geraspte gemberwortel en/of gemberstroop (of verse gemberwortel meebakken met de knoflook).
Omscheppen en afgedekt zachtjes laten stoven.
Op smaak afmaken met zout en/of palmsuiker.



Zie hier de formaatverandering van Tirade. Nou ja. Maar erger is dat er geen enkele tekening meer in staat. Niks, niente, nop, nada. Tidak ada. Ez.

Vanavond echt koken dus. Linzen met komijn en piment, en met ui, knof, wortel, prei, lombok. Niet wat madera erbij zoals meestal, maar mirin.
En die kleine gele paprika'tjes gevuld met dat magere gehakt van AH. Viel me trouwens op dat er korenhalmen op dat gehaktetiket staan terwijl die 30% vegetarisch voor het overgrote deel uit soja moet bestaan gezien het koolhydraatgehalte.
Die paprika'tjes hadden al zo lang gelegen dat ik er een paar moest weggooien. Nou ja, bak ik de rest van dat "vlees" voor op het brood én kan zo beter commentaar op de smaak geven. Morgen. Kan al wel melden dat er een behoorlijk raar luchie aan zit, als je het open op kamertemp laat komen..
Morgen tofu in groentenbouillon, met gedroogde geweekte shiitake, idem muizenoortjes (komen we op terug) én met die gedroogde lelieknoppen van gisteren.
Overmorgen pasta, die verse kaas (die nog prima was) en ananas. Tsja, ik kocht een ananas voor "Mexican pineaple vinegar" maar ja, dat moet eerst weken staan te gisten voordat er überhaupt ananas aan te pas komt...



Ho-fen, daar hadden we het gisteren over. Zo maak je het, of althans snij je het. Dikke minoen zeg maar. Rijst-tagliatelli. Ook ho fun, chao fen, shahe fen. Zie hieronder.

Mail
Hoi Maarten,
Ik wilde reageren op je blogpost van gisteren, maar het lijkt erop dat je de comment-functie hebt uitgeschakeld?


Ja, je wordt gestoord...

Anyway, je vroeg je af wat ho-fen was en inderdaad, dat is een soort noodle. Rijstnoodle.
Meer uitleg hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ik zie dat je ook groot liefhebber bent van de Aziatische keukens. Leuk!
Groetjes,
R. (Aziatische-ingrediënten site hier.)


Uhh, ik vond je site wel, ik bedoel: ik moest je zoeken want vanuit Thunderbird gekopieerd werkte de link niet. Geen idee. Ennuh ik ben een liefhebber van alle keukens...

Maar goed, je site Aziatische ingrediënten is heel erg bruikbaar en nuttig, en erg mooi ook nog. Werkelijk zeer goed. Het viel me alleen op dat ik bij Roodgekookt rundvlees klikte op "cao guo" en daaronder niet echt informatie vond. Zocht wel verder en het lijkt me die soort kardemom die groot en bruinig is, ik bedoel zoals je die in het Midden Oosten vindt.

Ik heb je link bij Landen gezet trouwens.



Ik vond op je site onder China die muizenoortjes hierboven ("Boomoren", ja, een soort elfenbankje), die ik eerder noemde samen met die lelieknoppen. Foto hierboven: linksonder = gedroogd, zo wit ken ik ze niet. Rechtsboven = geweekt / gesneden.
Heb je die lelieknoppen ook ergens staan?
Je site biedt teveel om op te noemen...

Maar nu wat anders. Ik kocht Jin Yin Hua, gedroogde kamperfoelieknoppen. Googlede wat, en het lijkt me dat je er enkel thee van kan zetten. Niet gebruikt in de keuken (ik bedoel in het eten) dan dus? Jammer. Ga toch experimeteren, want die thee schijnt bitter te zijn en met bitter kan je best wat doen.



We zijn trouwens wel erg Aziatisch bezig de laatste tijd. Daar moet maar eens fors een Mexicaan of een Rus of zo tegenaan worden gegooid...

Nou ja, nog ff Aziatisch. Katsuo bushi, heel erg dun gesneden gedroogde (warm gerookte) tonijn hier. Zó dun gesneden dat het door de opstijgende warmte van het voedsel begint te "dansen".
Katsuo bushi is erg lekker in heet water; soepie; Dashi.

O, een publieke vraag trouwens. Ik wil met iemand in zee gaan, en die hoeft geen cent in te brengen, alleen transport kunnen organiseren.
Heb een heel mooi product uit Spanje, wat je daar -legaal- uit de natuur kunt plukken, iets van steen, wat je hier fantastisch zou kunnen verkopen, voor in de tuin en zo.



Recept. Limburgs. Eindelijk geen spleetogenvreten voor kaaskoplullen.
Gerookte forel met appelstroop, Limburg dus.
Besmeer Brabants of Limburgs (supermarkt) roggebrood dun met stroop (gebruik geen gewone appelstroop, daar zit voornamelijk bietensap in, maar gebruik Maestrichter of Luikse stroop)(betere super; kijk op de ingrediënten en daar moet dan niet als hoofdingrediënt suikerbieten of een eufemisme daarvoor staan. Nee, er moet gewoon staan appel).
Beleg met gerookte forel.
Varieer met toast en met paling.
Grote vriend J. moest het prepareren voor de Eetclub, geloofde er niks van dat dat lekker kon zijn, vrat zich daarna de vingers op.

Zag Goldfinger (herzag), ach, gedateerd... Zag Kinsey, ach...



O ja. Mailde iemand vanavond deze link. Zelf geschreven en verdomd, erg mooi.

Postte dat dus niet de eerste keer hier, misschien wel de derde. Maar ja...

Wat is dat hierboven? Nicole, mijn vrouw. En hieronder, dat is Louis, Lowieke, Wittekop, ons kind.

Misschien moet het hoge woord er maar eens uit.
Samen verongelukt. Tsja.