vrijdag 12 augustus 2016

Rijst!




Nasi goreng, rijstpasta, witte rijst

Drie keer witte rijst omdat ik het combineerde met fijn smakend spul (cantharellen, nori pasta...)



Omelet, nasi goreng, taugé


Kook witte rijst, giet af, spreid in het vergiet en laat goed uitdampen

Arachide-olie, ui, knof...
Surinaamse nasi kruiden...

De rijst hierin opbakken en taugé erdoor werken

Een omelet bakken

Een helft inwrijven met Sambal oedang
Dubbel klappen en nog even nabakken




Basmati, Agedashi tofu, cantharellen


Snij de tofu in blokjes, en dep niks droog

Haal door aardappelmeel en zorg dat ze niet tegen elkaar liggen
Laat het oppervlak mooi pappig worden

Rijstkaf-olie, sjalot, knof, stelen van cantharellen...
Nanami (of ook wel Shichimi) toragashi (Japans zeven kruiden poeder, "Japanse peper")...

Kook de rijst

Koppen van de cantharellen in stukjes bij de rest...

Frituur de blokjes tofu; zorg dat ze niet aan elkaar plakken

Serveer met nori pasta (Gohan desuyo)




Surinaamse rijst, bimi, bottarga


Kook de rijst zonder zout...
De Bottarga is zout, de gedroogde zeekraal is zout

Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...
Bimi steelstukken erbij...
Fino, Viandox (of zo)...

Bimi kopjes erin garen

Rijst op een bord, bottarga erover raspen, folie, magnetron

Serveer met gedroogde zeekraal

(At geraspte bottarga al met aardappels en pasta, altijd heerlijk, wel een prijskaartje)




Pandan rijst, cantharellen, Agedashi tofu


Ja, want zo'n pak cantharellen is te veel voor een maaltijd, en Agedashi tofu wilde ik ook proberen met rijstbloem
Niet doen dus, en zie het recept voor die tofu hierboven

Arachide-olie, sjalot, knof, Nanami toragashi...
De stelen van de cantharellen...
De hoeden...
Sake, mirin, Light soy...

Kook de rijst

Tofu zie boven

Foto ben ik kwijt
Hieronder van het volgende gerecht




Viëtnamese rijstpasta, kalfsschnitzel, tomaten-paprika saus


Olie waarin ik chorizo had uitgebakken, ui, knof, pepertje...
Tomatenpuree...
Goed rijpe tomaten in stukken...
Bouillon...
Fino...
Groene paprika...
(Een ontstellend lekkere combi!)

Kook de pasta

Prepareer de citroen, ansjovis en kappertjes voor bij de Wiener Schnitzel (er hoort ook Mimosa bij, kleingesneden eigeel en eiwit, maar dat doe ik niet)

De kalfsschnitzel door bloem, door ei en dan in een enorme bak panermeel, en met de knokkels van je vuisten erin drukken tot het kraakt en scheurt
Of druk er op zijn minst putjes in met de toppen van je vingers

De klassieke Wiener Schnitzel hangt aan twee kanten over je bord en er zitten gaten in, maar ja, wie weet dat nog...

Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit en De Mossel), Smak, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Hapers, Boesje, Meneer Watkletstons en Van Urmen, die maken het allemaal van varkenslappen, de culinaire mime-spelers...

(Hoe heette die vorig jaar overleden hazelip ook weer?)





Ik vind Viëtnamees er toch raar uitzien
Vietnamees...
Maar ja
Je had Piet Nak (zie hier; alle links openen hier in een nieuw venster) en die zei "Fietnam, want je seg ook niet piët nak"