zondag 28 augustus 2016

Alweer zes mooie recepten!



Indonesische omelet met sambal
Omelet bakken, inwrijven met sambal, nabakken
Gebruik liefst Sambal oedang


Zout-grillen

Misschien wordt het een hype...


Beleg de bodem van een aardewerken schaal met een laag grofzout van drie centimeter dik.
Laat het zout inklinken door met de schaal enkele keren op het werkblad te tikken.

Zet de schaalt twintig minuten in een zo heet mogelijke oven.

Zet de schaal op tafel, op een onderzetten natuurlijk, en ga verder als ware het een combinatie van steengrillen en Fondue Bourguignon.

Je kan natuurlijk ook steengrillen op zo'n Himalaya zoutplaat...




Zalm-teryaki


Maak een marinade van Japanse sojasaus, sake, Chinese rietsuiker (Chinese toko) en geraspte verse gemberwortel.
Ik gebruik dus geen Mirin.

Wrijf hiermee moten zalm in aan beide zijden en leg ze een uur op een koele plek; draai af en toe en wrijf eventueel nog wat marinade op de zalm.

Laat de zalm iets uitlekken indien nodig en gril onder de salamander of in de oven op een ingevet rek.
Of barbecue de zalm, dat kan ook natuurlijk.

Wrijf in met de marinade voordat je de vis draait.



Calzone met Primo sale en kerstomaat
Die kerstomaat móet uit blik zijn



Witlofhapjes, vego


Snijd het kontje van witlof en haal de stronk uit elkaar.

Vullingen

* waterkers, parmezaan en met ietsje olijfolie dungemaakte pesto

* stukjes walnoot en blauwschimmelkaas

* stukjes ei, met ietsje olijfolie dungemaakte rode pesto en kappertjes

* halve gekookte kwartel-ei`tjes, selderij-zout en stukjes augurk



Mini preitjes
Om in zijn geheel te stoven (het mooie deel) zijn ze te ogelijk van dikte



Witlof-hapjes, vis


Snijd het kontje van witlof en haal de stronk uit elkaar.

Vullingen

* mousse van sardien uit blik, mayonaise, yoghurt en Colman`s mosterdpoeder

* stukjes gekookt ei en kleine stukjes ansjovis

* stukjes erg verse makreel met Japanse soja-saus

* gerookte heilbot, halve kwartel-ei`tjes, stukjes radijs en forel-eitjes



Bami met tofu en paprika
Simpel en heerlijk met Surinaamse bamikruiden



Witlofhapjes, vlees



Snijd het kontje van witlof en haal de stronk uit elkaar.

Vullingen

* rauwe ham met kappertjes

* ossenworst, p/z en stukjes augurk

* kleine stukjes katenspek, stukjes grapefruit en piccalilly

* heel dun gesneden chorizo en gehakte en daarna uitgelekte zilver-ui



Turkse groene pruimpjes
Die stoof je kort mee
Of je stopt ze in de neusgaten van Erdogan



Stilton met port


Het schijnt ordinair te zijn maar het is wel lekker.

Eigenlijk hoort de kaas enkele weken op een schommelend schip te staan, maar goed; schommel af en toe met de kaas.

Haal uit een hele Stilton een cylinder uit het midden, van een vingerlengte in doorsnee en tot op een halve vinger van de onderkant.
Snijd een vingerdik kapje van de cylinder, van de kant van de korst, en eet de rest van die cylinder op.

Vul het gat tot bovenaan met rode port, doe het dekseltje erop (eigenlijk moet dat dekseltje dus taps gesneden zijn) en laat enkele weken of beter maanden staan.
De kaas kan je het beste helemaal in aluminiumfolie inpakken, tegen alcoholverlies.

Vul regelmatig de port bij.

Begin er, voor de Kerst, nu al mee!



"Velderwten kan ik me blind aan vreten"