woensdag 31 augustus 2016

Kookboeken: soorten gerechten




    donuts
    by panimala
    on Sketchfab

Allemaal 3D food vandaag
Laden starten door op het driehoekje te klikken
Slepen met de muis = 3D draaien
Idem + Alt = verplaatsen
Muiswiel = zoomen
Werkt niet op mobiele apparatuur



Koelkastboekje, sandwiches, frituur, stamppot, sifon en patisserie



Ik heb alleen over het eerste boekje wat meer te vertellen

De rest waren in ieder geval leuke tijdsbeelden
Net als dat eerste boekje trouwens


Ik ben overigens een menu aan het samenstellen voor binnenkort
Voor weet ik nog niet
Kip au gros sel (zie hier;  alle links openen hier in een nieuw venster), met wat erbij weet ik nog niet
Na: ik maakte met een dochter van de vrienden die komen eten laatst witte chocoladeijs, geserveerd met frambozen; nu frambozenijs met witte chocoladesaus





Het koelkastboekje

1957, 11e druk


Je had toen blijkbaar ijskasten met zomer- en winterstanden
"... het uittrekken of omklappen van schuiven (zomerstand)"
"... sleuven dicht, minder koude in de kast zelf, meer koude in de vriesruimte"

Roquefort met potato chips
Echte schildpadsoep

Koude gevulde Franse bleekselderij, ja die blikken met gestoofde bleekselderij zag je vroeger veel; ik heb het zelf ooit genaakt en ik meen dat Sylvia Witteman er hier ook over geschreven heeft

Sorbet
In Zuid-Nederland is dat waterijs, in Noord-Nederland een "coupe" en in dit boekje "waterijsgerechten die worden gemaakt van een slap bevroren mengsel van een of andere suikersiroop [met fruit], stijfgeklopte eiwitten en wijn"

Punch
"Het recept is aan de tijd aangepast, want vroeger deed men er rijnwijn, champagne, marasquin en rum in. Toe maar!"
Dat zei John Dinger van De Blauwe Blazer ook altijd als mensen duur eten bestelden en dan ook nog een dure fles wijn: "Toe maar; of het niks kost", verdomd dat zei ie tegen die mensen.

Sundaes staan er ook in
En Coupes

Een een instructie hoe je ijsblokjes moet maken




Zomerse sandwiches

Super de Boer
1993


Krentenbrood met oude kaas en appel

Pitah met pekelvlees en zuurkool



Het Complete Frituurboek

Tefal, 1975


Niks waarvan ik zeg Dat ga ik maken, het meeste ken ik wel, maar werkelijk een erg aardig boekje

"en gezeefde bloem toevoegen"
Dat zat ik laatst te denken toen ik beslag maakte om minimarsjes te frituren (Jezus wat is dat lekker en ongezond eten!)
Ik zeef de bloem nooit en ik heb in m'n hele leven nog nooit klontjes gehad...




    Ramen
    by ptoing
    on Sketchfab



Stamppotboekje

Unox

Vrij recent want het is gemaakt door Blond Amsterdam
(Daar fietsen de mooiste wijven
Als die bleven staan voor het rode licht
Dan raakte 't hele verkeer ontwricht
Omdat niemand er af kan blijven
En een heleboel lopen er zonder BH's
Maar wel met klompen en molentjes, tulpen en kaas
Jaap Fischer)


Eerst de -inderdaad- klassiekers (dat staat in de ondertitel), maar dan "Oerhollandse stamppot met paprika"
Of Boerenkoolstamppot met satésaus
Of Andijviestamppot met perzik en shoarma

Hete bliksem met peer en rozijnen
Dat is Himmel und Erde

Billetjes in het gras
Zonder witte bonen, wat is dat voor klets

Bietenstamppot
Dat is Labskaus




    RAMEN
    by SOZOMAIKA
    on Sketchfab


Toprecepten voor de sifon

Oorspronkelijk Frans, 2011

Een van de auteurs is "doctor in de moleculaire gastronomie", flikker op!


Een leuk idee, maar de recepten zijn niks
Geitenkaascrumble met venkelmousse, dat soort werk

Diverse hoofdstukken gebaseerd op het geleermiddel wat je gebruikt
Geklopte room, sojalecithine, gelatine, carrageen, methylcellulose, zetmeel, xantaangom, melkproteïne, eiproteïne...
Waar koop je dat allemaal?

Veel erg smerig uitziend schuim

"witte bonen uit de diepvries"
Huhh?




    Dessert
    by lanasloth
    on Sketchfab



De Kleine Banketbakker


Dat is van Holtkamp, maar die Jonas Fluit die heeft er ook mee te maken

"ze leverde ook een aantal recepten"
Laten we hopen dat ze die heeft overgeschreven, dacht ik, toen ik dat las

"ze schreef alle recepten zo op dat iedereen ze thuis kan maken"
Ze kon ze bijna zelf maken...

Hoe durf je trouwens je naam in een kookboek te laten zetten als je op de TV achter mekaar kroketten laat mislukken, erwtensoep maakt die iedereen vies vindt, en griesmeelpudding maakt die niet wil stollen

Ik ga er slagroomsoezen uit maken en ook dit roomborstplaat recept eens uitproberen

Daarna gaat het naar dat meisje van dat chocoladeijs
(Die frambozen verzon ze er zelf bij; uitstekend idee was dat!)




    Sushi Set
    by ckyeli
    on Sketchfab