dinsdag 23 augustus 2016

Kookboeken: Ingrediënten




(Dat die messen "te scherp" waren...)


Nescafé, cacao, marsepein, paddo's, rund, vlees



Nescafé Receptenboekje

± 1935?


Erg leuk boekje

Ik ga er helemaal niks uit maken, maar het is een plezier om het te lezen
Niks uit maken: ik zou dat dan met koffie doen

O wacht! het is een mooi oud boekje dus daar ga ik niet in pennen dus daar lag een briefje in
Nescafé ijs ga ik maken (met koffie dan dus, witte basterdsuiker, melk en eierdooiers) en Nescafé schuimijs (room, suiker, vanille, ei en eierdooier)

En cake met koffie
Suiker, eieren, boter, bloem, geraspte citroenschil, Nescafé (dat zal wel moeten), zout

"Als de dokter u het drinken van koffie heeft verboden, dan" etc. over Nescafé coffeïnevrij (geen schrijffout)



Mooi hè!


Cacao de Veelzijdige

± 1950?

NV Cacaofabriek De Zaan


Tekeningen van negers met dikke lippen en ringen in hun oren, en een recept voor Negerkop

Griesmeelpap met cacao...
Pindakaas met chocolade...

Puree de marrons au chocolat, hé
Dat gaan we maken in de herfst

En we gaan harde en zachte borstplaat maken
Misschien dat het nu eindelijk wel eens lukt...




Marsepein en Rolfondant

Xenos 2012


Een erg slecht boekje

Zowel van Marsepein als van fondant ontbreken de recepten
Dat zullen ze dan dus wel verkopen

"Marsepein en rolfondant kun je onderling mengen. Zo maak je bijvoorbeeld met blauw en wit lichtblauw."
Dus lichtblauw maak je door blauwe marsepein te mengen met witte rolfondant? Waar slaat dat nou op...

Op een enkele uitzondering na zijn de dingen op de foto's veel en veel te moeilijk om te maken


Die ging ik Kousbroek sturen maar ik was te laat...
Ook een kaartje met
Geachte heer Van Thiel
Uw Kuil om snikkend in te vallen ligt voor u gereed

Trouwens in die haard, dat is heel speciaal
Heel strak gestapeld spul wat de hele winter doorbrandt


Von Mauracheln und Krausem Ziegenbart

Wenen 2015


Paddo recepten uit kookboeken van 1700 tot 1918

Jammer dat de botanische namen ontbreken, dat had voor die prijs toch wel gekund, want ze gebruiken Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse lokale namen door elkaar

Je hebt wel een register waarin de receptnamen staan, elk onder de normale hedendaagse namen
Champignons. Trüffeln etc.

Relatief veel truffel- en morielje recepten
Die truffels zijn zomer- en herftstruffels, en die herfsttruffels krijg ik binnenkort, nou ja, eind september, van Hanos
Nooit geproefd

Veel recepten voor eekhoorntjesbrood, voorjaars pronkridder (zie je die hier ooit op de markt?) en cantharellen

De schrijver, aldus zijn dochter, wist ook veel van vogelgezang, bessen, wandelstokken, Hollerpfeiferln (een soort fluit?), Wurfgeschoßen (slingers) en "das Knacken von Bucheckern", beukenootjes

Mushroom ketchup staat er ook in
Op Mozzarella, ach ach ach ach ach....

Truffelworst
Truffel, ganzenlever, kalfslever, majoraan, citroenrasp, paneermeel, boter, z/p

Ganzenlever waarbij als krans "15-20 gleiche in Bordeaux und Salz gekochte Trüffeln dazu kommen"
Tsja, those were the days

Ragoût van rundetong en eend
Madera, champignons...


Die mushroom ketchup ga ik maken, en ook een van eekhoorntjesbrood, wow!



Dat is een van die Volkskrant of NRC schrijvers
Ik ben vergeten wie, gelukkig
Ik meen die van Foodtube maar niet die Hamersmaak
O ja, Hoepel
"Met zo'n scherp mes blijft er niets aan kleven"
Een hele flap zalm blijft aan het mes hangen...
(Hij heeft niet z'n lulletje uit z'n broek hangen, dat lijkt maar zo)


Das Rind

Fantastisch mooie bijlage van Beef!, een Duits blad (niet over rund maar over vlees en vis)

Schitterend overzicht van alle delen Duits gesneden
46 delen uitgebreid besproken

Heel fraaie tabel met elk van die 46 delen en dan wel of niet grillen, smoken, roken, kort braden, braden/stoven, gulash (het is een Oostenrijks blad zie ik nu), wok,  sous-vide, koken, stoven (zonder eerst aanbraden), pekelen en worst

Tafelspitz ga ik maken, Koetsierstuk maar dan gestoofd

Artikel over mergpijpen, artikel over Bündnerfleisch...



De cactus waarvan je de "bladeren" eet
Nopales
Dank Peter, ook voor de volgende

Beef!

Dat Oostenrijkse -dus- blad over vlees en vis

Zwaardvis fileren

Typisch Franse BBQ gerechten

Vang met Café de Paris boter

Een uitschieter: Passievruchtentaart met chili-mango salsa

Vlees en vis met ei gecombineerd

Maatjes met uit de oven met aardappelen, spek, paprika

"Home is where the beef is"



Zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)



Aangezien ik vanaf morgen een paar dagen op vakantie ben, en aangezien ik eindelijk eens een laptop heb gekocht (een Zenbook van richting twee mille; moet kunnen; de zaak betaalt en de BTW komt retour)(ik bedoel je gaat toch niet met zo'n ordinaire MacBook lopen... Ik ben Thieme niet of die vegetarische doos van Lekker Dier, hoe heet die ook weer, of Miep Jan Faber of zo...) ga ik vanaf morgen dit gedoe hier vanaf die laptop doen. We zullen zien zei de blinde...