Vandaag weer eens inkoop
Aldi
Lekker spul
Zoetzuur van meloenschil
Brabant
Snijd netmeloen zo van de schil dat daar nog een laagje vruchtvlees op blijft zitten van een halve centimeter dik.
Snijd in stukjes van twee bij anderhalve centimeter en steek in drie van de vijf stukjes een flinke splinter van een kaneelstokje en in twee op de vijf een kruidnagel.
Bereid als churney.
Perfect bij rundvleeskroketten.
Verse knakworst
Moet je nog koken dus
Erg lekker; echt gerookt
Aldi
Zalm met spinazie en yoghurtsaus
Bak de zalm in boter op hoog vuur mooi bruin.
Z/p de zalm en serveer met spinazie en met yoghurtsaus.
Yoghurtsaus
Meng twee delen yoghurt met een deel goede olijfolie.
Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Serveer bij gegrild of gebakken vlees of vis.
Verse lotuswortel
Rijst met prei en kerrie
Sauteer gewassen en kleingesneden prei kort in een braadpan in wat vet (ganzevet of reuzel liefst maar voor vego kan het ook met olijfolie natuurlijk).
Bestrooi op laag vuur met kerrie, doe de gewenste hoeveelheid Surinaamse of Amerikaanse rijst erbij en kruid met peper en zout.
Roer goed om en voeg voldoende heet water toe om de rijst in gaar te koken.
Breng met een deksel op de pan aan de kook en laat op niet te hoog vuur de rijst garen.
Ook al Aldi
Ook al lekker
Vis met rijst, prei en kerrie
Maak rijst met prei en kerrie.
Leg, zodra de rijst aan de kook gekomen is, filetten diepgevroren vis op de rijst, met wat zout bestrooid, en
kook de vis gaar samen met de rijst.
Serveer met citroenboter (boter, citroenrasp, citroensap, dragon maar laat die dragon hier weg)
Rawit voor de Sriracha
Crab cakes
USA
Klop een ei los.
Breek drie sneden witbrood in kleine stukjes en werk die door het ei.
Voeg toe en werk erdoor: een eetlepel mayo, een eetlepel Dyon mosterd, wat Tabasco, wat Worcestershire, wat zout en wat gesnipperde peterselie.
Doe een pondje gekookt en goed uitgelekt krabvlees in een kom en giet er het eimengsel over.
Werk de ingrediënten voorzichtig door elkaar.
Vorm er, zonder de krabstukken kapot te breken acht burgers van; knijp zo weinig mogelijk want het moet luchtig blijven.
Leg ze op een schaal met keukenpapier erop en koel minstens een uur.
Frituur ze of bak ze in geklaarde boter.
Serveer direkt, met tartaarsaus.
Alweer Aldi, maar dat was niks
Zit je op die droge blaadjes te kauwen
Zoete Fougasse
Frankrijk
Los 10 gram verse gist op in twee soeplepels niet al te koude melk.
Werk er drie soeplepels bloem door en laat, afgedekt, een uur op een niet te koude plek staan.
Meng 500 gram bloem, twee soeplepels poedersuiker en wat zout door elkaar.
Maak een kuil in het mengsel en doe daar het gistmengsel in.
Werk door elkaar en werk er drie eieren door, twee soeplepels rozenwater en 100 gram geklaarde boter.
Kneed tot een soepel deeg en werk er tegelijkertijd 100 gram gekonfijt fruit (fijngesneden) door; kneed voorzichtig.
Laat vier uur rijzen, met een doek bedekt, op een warme plek.
Vet een bakplaat in en leg er het deeg op, in een mooie ronde vloerbroodvorm.
Bestrijk met eigeel en decoreer met gekonfijte stukjes engelwortel (angelica radix).
Bak een dik half uur op 200 graden.
Haal van de plaat en laat koelen op een rooster.
Zogenaamde Chinese gekonfijte kruisbessen
Maar dat zijn het niet want er zit een grote pit in
Soort kersen?
"Heb je het al gehoord?! Connie Palmen heeft nou een relatie met Geert Mak!"
-"Goh, is die ook terminaal?"