Frieslanders in ganzenvet...
Het wordt weer eens tijd dat we die Hanneke Plofkop van Wakker Dier ("Als student biologie rende ze negen maanden achter apen aan in de bossen van Indonesië", maar ja, die apen, die wouwen d'r niet) en die Marianne Ontsnaptegek van de PvvD ("Pas na de zondeval ging de mens vlees eten en puur om het plezier dieren doden") weer eens in de zeik zetten.
Kijk, als je kip met lekkere stevige saus maakt, dan is het natuurlijk weggegooid geld om dure scharrelkip te kopen, toch?!
Leve de plofkip!
Zie de eerste ploflevering hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Onderstaande recepten voor moeders die zich niet Marqt kunnen veroorloven, die wel wat anders aan hun kop hebben dan Weg met plofkip en kiloknallers, die kortom geen inkomen alla Plofkop en Ontsnaptegek hebben.
Vandaag dus soepkip!
Vang
Soepkip in Grimbergen
Snijd de mooiere stukken van een soepkip; gebruik de rest voor bouillon.
Braad de stukken rondom aan in hete boter en haal ze uit de pan.
Bak in de pan ui en knof, doe het vlees terug in de pan en kruid met kruidnagel, foelie, tijm, laurier en p/z.
Giet op laag vuur een flinke scheut water en een flesje Grimbergen.
Roer de aanbaksels los.
Breng aan de kook en laat op laag vuur en met een deksel op de pan gaarstoven.
Als de kip half gaar is kleine blokjes aardappel toevoegen.
Als de kip gaar is deze uit de pan halen en het kookvocht binden door de aardappel te prakken.
Witte zoete aardappel
Nogal zoet maar helemaal zonder vies zoet te zijn
Couscous met kip en merguez
Kook soepkip in water met bouillon-ingrediënten gaar.
Laat afkoelen, ontvet de bouillon, haal de kip van het bot en snij in niet te kleine blokjes. (Bewaar de bouillon!)
Week rozijnen in hete thee (gebruik donkere).
Bak in olijfolie merguez bruin, haal ze uit de pan en bak er dan de kip in bruin.
Haal ook uit de pan en bak kort pijnboompitten bruin in de pan; haal ze uit de pan.
Maak in de pan tomatensaus; gebruik als vloeistof de kippenbouillon en ook rode wijn.
Voeg stukjes merguez, kip, rozijnen en pijnboompitten toe aan de saus.
Serveer met couscous.
Vers gepelde zilveruitjes
Enorm lekker om lang en langzaam te stoven met hele knof tenen...
Kippenbouillon
Grof gehakte karkassen en idem poot-uiteindes en vleugels van soepkippen door de bloem halen en in een hete oven iets aan laten zetten.
In een grote pan doen, samen met grof gehakte peterselie en selderijblad, een goed rijpe en in tweeën gesneden tomaat, een stuk citroen, een grof gehakte wortel en idem ui, knof en flink prei, en kruiden met laurier, piment, peperkorrels, foelie, kruidnagel en tijm.
Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen.
Regelmatig afschuimen en een uur of drie op laag vuur laten trekken.
De bouillon volledig laten afkoelen en het vet eraf scheppen.
Afgieten, aan de kook laten komen en laten inkoken tot de smaak goed is; eventueel zouten.
Zoete groene pepers
Kippensoep met prei
Cock-a-Leekie, Schotland
Doe een schoongemaakte soepkip met wat grofgesneden doorregen spek in een soeppan en doe er flink water bij.
Breng aan de kook en schuim af.
Doe er flink prei bij, in grove stukken gesneden (geen dunne ringetjes); gebruik ook een deel van het groen.
Voeg verder toe laurier, tijm, z/p en peterselie.
Breng aan de kook en laat zachtjes een uur of drie doorkoken met een deksel op de pan; voeg water toe indien nodig.
Haal de kip uit de pan, laat wat koelen en snij in stukken.
Doe een deel van de kip kleingesneden terug in de soep (de mindere stukken) en gebruik de rest voor wat anders, bijvoorbeeld opgebakken / koud op salade.
Voeg flink wat Amerikaanse of Surinaamse rijst toe, nog wat prei maar nu fijn gesneden en wit, en flink wat ontpitte gedroogde pruimen.
Breng aan de kook en laat een half uur zacht doorkoken zonder deksel; roer af en toe om.
Proef op p/z en serveer.