zondag 21 augustus 2016

De Dikke Kwaak,



Pimientos del Padrón


of ook wel
De Dikke Overpenner


Ik kreeg een boekje van De Dikke, "Lessen van een Lekkerbek", kende ik niet, blijkt dat de uitgave "in beperkte oplage uitsluitend voor vrienden en relaties van Uitgeverij Singel 262" te zijn.

Voor het plebs verscheen het als "Troostpuree"

"Samenstelling Joosje Noordhoek", gelukkig maar, die heeft de grofste fouten uit het overpenwerk van De Dikke gehaald


Wat een nepboek...

Alles bij mekaar gejat (hij was niet voor niks de stichter van de school waaruit Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit en De Mossel), Smak, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Hapers, Boesje, Meneer Watkletstons en Van Urmen voortkwamen...)


De Dikke Nepper...


Achterflap: "Hij kon goed koken", flikker op!
Hoe kan je nou goed kunnen koken en daarnaast de grootste hoeveelheid culinair gelul bij mekaar gepend hebben?


"En hij bedacht hoe je snel een pasteibakje maakt van een gewoon ["gewoon", voel je de nep] plakje bladerdeeg"
Plaatje erbij en die tekening vind je in ongeveer vijfduizend kookboeken over de hele wereld...


Wat die man culinair bedacht heeft?
Nop nul niente


Dat is Nederland
Een culinaire prijs vernoemen naar een culinaire oplichter, naschrijver en drol



Gefrituurde tofu met aardappelbloem eromheen
Agedashi tofu
Nou ja, het principe


Sectie Hoor mij eens

"Gebakken aardappelen à la Jenny Arean"
"Als de pan droogbakt wat boter toevoegen"
Goh!

"Echte Dauphinois [dauphinois, ja] smeren de schaal ... ook nog in met een meiraapje", de culinaire kwezel

Hij heeft een eenvoudige manier ontdekt om Hollandaise te maken
Je leest er gewoon tussendoor dat het hem klassiek niet lukt...

"Vraag de slager om de merg uit de botten te halen"

"Vrienden van me mengen altijd een deel kwee door de appelmoes"
Goh, het hele jaar door kweeperen?

Pecorino Sarde, Pecorino sardo, ja

"Meet hoeveel er in een pollepel past, meestal 2 deciliter, en meet daarmee af"
Neem een maatbeker zou ik zeggen

Carbonara met spek of met Pancetta
Nooit van Guanciale gehoord
En dan werken met "spekjes" in plaats van met plakjes...
Die weet echt niks... Uhh, wist echt niks... Maar wel luid kwakend rondtoeren...

[in plaats van vinaigrette maken] "Of ik zet gewoon ["gewoon", de blaaskaak] olie en azijn op tafel zoals de Italianen doen"
Nooit Fransen of Spanjaarden of Belgen of Portugezen gezien



Spaanse verse bloedworst in tomatensaus koken


100% overgepend

Bagna caoda / cauda
Van Del Contes, Locatelli en ?

"witte perzik"
Hij denkt dat die wit van buiten zijn, de onnozele eikel...

Salade Niçoise [niçoise, ja] met pesto...
Dat kan ie toch niet zelf verzonnen hebben...

"Laat thuis eerst het bloed uit de merg trekken in wat water"
Dat kan niet verzonnen zijn, dat gekwaak

"Snij de kalfsnieren in blokjes"
Nooit een kalfsnier gezien...

Risoto koken kost "bij elkaar ongeveer een half uur"
Rijstepap koken zal ie bedoelen

Rote Grütze had ie voor een Berlijner gemaakt
Maar dat is daar helemaal wat anders dan in het noorden (zoals ie het maakte)
Wiki: "In Centraal Duitsland is een andere variant van "Rote Grütze" bekend, die van vruchtensap, suiker en griesmeel of sago wordt gemaakt."
En trouwens: hij maakte het met "vruchtenlimonadesiroop" Jezus Gristus...

Saltimbocca met rauwe ham
Met Bresaola, ja



TVP
Textured Vegetable Protein
Als je het kookt ruikt het naar hondenbrokken, maar dat trekt weg


Sectie Gelul

"Om een kruimige structuur te krijgen [van aardappelpuree] is mijn voorkeursinstrument de pureeknijper"

"de ringen [van een Chioggia biet] zijn afwisselend rood en wit"
Die zijn stuk voor stuk half rood  en half wit
Botanisch kan dat nooit, afwisselend rood en wit

"Met koude melk stort uw puree in elkaar"

Asperges
"Snij eventueel [cursivering van mij] ook nog een stukje van de voet af"

"Als je griesmeelpudding maakt met witte wijn, dan is dat een Flamri"
Flamri is griesmeelpudding met eiwit erdoor

"Er schijnen soorten kweeperen te bestaan die je rauw kan eten"

"Wie een blender of foodprocessor gebruikt"
"of"...

"Rode pesto is een moderne aberratie"
Nooit in Calabrië geweest...

Tarte Tatin met Granny's...
Hoe stom kan je zijn...
En "Laat de karamel een uur afkoelen" oftewel "Geef de gasten er een bijltje bij"



Kijk!
Die heeft ook afwisselend rode en witte ringen!


Het laatste stukje in dit posthume boek,
De -gelukkig- laatste stuiptrekking van een culinaire Hochstapler:
Yorkshire pudding

Het is "vooral machtig"
Ja, als je niet kan koken...

"fijngehakte kruiden door het beslag"
Lazer op!

"Vet de vorm in met een scheut olie"
Met reuzel, ja!
Olie in Engeland...

"Klop nog even een lepel koud water door het beslag"
Doemenelol...


Enfin, dood en begraven gelukkig



Vanglap