maandag 8 augustus 2016

Gemaakt




Amandelcake met citroen en lavendel

Een recept uit de Volkskrant, en dus danig verbeterd


180 gram boter smelten en van het vuur af en wat laten koelen

200 gram amandelmeel goed mengen (en klontjes eruit) met 175 gram fijne kristalsuiker (H zegt Nee, 200)
De boter erdoor werken met wat zout, als het zoete boter is

Vijf niet te grote eieren er stuk voor stuk goed doorheen werken, met de rasp van een citroen (nooit van te voren raspen Kleinst!)(rasp steeds meteen onder werken!)

Twee afgestreken eetlepels lavendelbloemen (alle kleine bloempjes losgetroken en geen takjes erdoor) erdoor werken

Bakken in een ingevette vorm op 180°, een 35 à 40 minuten
Roer na vier en na zeven minuten door want anders gaan de bloempjes drijven

Prik er met een pen in om te zien of die er schoon uit komt

Stort en koel

Meng 50 gram poedersuiker met twee theelepels zachtsmakende honing (ik gebruikte dennehoning) en een eetlepel citroensap (nooit van te voeren persen Kleinst!)

Glazuur erover en nog wat bloempjes
Dat loopt er af, maar wat later schraap je het op en gaat het weer terug




Rode bessen relish

Wilbrink, Telegraaf
Ietsje aangepast

Lekker op kaas of bij koud vlees, bv bij een kipsalade


Rijstkafolie, zeer fijn gesneden ui...

Rode Chinese rijstazijn opwarmen met lombok, knof, geraspte verse gemberwortel...
De ui erbij, p/z, palmsuiker en mild paprikapoeder...

Proef na even op zoet / zuur

Bessen mee laten sudderen tot ze barsten

In een pot, koelen, dicht, drie dagen in de koeling




Rote Grütze van morellen

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Bestel met een paar man een kistje morellen (vijf kilo) bij de groentenman
Het is de moeite waar, ook om zó te eten

Laat 500 gram ontpitte morellen opkoken met 250 cc appelsap en een afgestreken theelepel anijszaad, wat je daarna vijzelt

Laat wat sudderen en prak wat

Twee afgestreken eetlepels maizena door wat koud water werken, erdoor, aan de kook, even sudderen en proef of de maizena gaar is (niet meer zanderig)

Koelen in een pan met stromend water (zie het straaltje op de foto rechtsboven), af en toe roerend

Wecken

Eten met vanillevla en vanilleijs




Pruimen op rum


Weeg de pot

Pruiimen in tweeën, pit er uit, kraken, pruimen + kern in pot
En zo tot bijna vol

Weeg de pot; op een kilo pruimen voeg je 400 gram bruine suiker toe en een flinke scheut limoensap

Suiker op de pruimen, naar beneden gieten met bruine rum enzovoorts

Elke dag de pot op zijn kop en schudden tot de suiker is opgelost

Elke dag gedurende een week de pot even open ivm het gisten

Twee weken geduld hebben...




Morellen op brandewijn


Systeem als hierboven, maar geen pitten

300 gram gele basterdsuiker op een kilo ontpitte morellen

Brandewijn erover, geen inmaak brandewijn!!

Geen limoensap, en vooral geen kaneel!


Ik heb trouwens ook een pot met bruine rum gemaakt


Die morellen blijven heel mooi stevig...





Dat hieronder heb ik

vandaag gemaakt


Potjes gemarineerde gegrilde paprika en ook paddo's van Aldi

Erg lekker spul

Wel serveren met zilveruitjes

Dat zwarte spul is Gohan desuyo
Pasta van kombu (eigenlijk heet dat konbu) en gefermenteerde sojabonen
Verslavend lekker





En hieronder een proeverijtje van

sojasaus mét


Geproefd met witte rijst, en gekookt ei zonder het geel

Die met konbu is mooi fris, en toch vol van smaak

Die Ajipon (wat dikwijls Pon su wordt genoemd, en dan foutievelijk als ponzu wordt geschreven), dat is met verschillende citrusvruchten, deze met mandarijn, yuzu en sinaasappel
Heel mooi fris

Die met shiitake heeft een heel volle smaak
Mooie zoet-zout combinatie