Pizza, soezen, bakbanaan, tortas, funchi
Pizza met witte ui, katvisjes
Die katvis, sepia, hebben ze bij AH, diepvries, "Mini inktvisjes"
Dat zijn dus geen inktvisjes maar goed
Ze zijn uitgehaald, spleet in het lijf, ontdooien met de spleet naar beneden en sauteren (niet te gaar!) met knof en peterselie (en eventueel een pepertje)
Serveer met grof zeezout erover
Tomatensaus met groene paprika en Fino erdoor maken
Op de pizzabodem, daar door olijfolie gehaalde witte ui op (geen zoete ui)
Bakken op een steen in de oven
Soezendeeg, kaas, champignons
Prak versgeraspte Gruyère door mozzarella
Breng op smaak met witte peper en geraspte Schabziger (die groene Zwitserse kaas; niet die gemalen kaas gebruiken)
Olijfolie, ui, knof, zwarte peper of een niet te heet rood pepertje zonder zaad en zaadlijsten...
Champignonschijfjes...
Amontillado...
Breng op smaak met wat Bovril of zo
Soezendeeg maken
Het recept vind je overal op internet
Werk er de eieren met de harde garde door en van het vuur af, of bij een pan met dunne bodem: op een plaatje op kleine vlam; plaatje was heet gestookt
Soezendeeg in een ovenschotel, dus geen soesjes spuiten
Oven, 200° maar zet in een iets warme oven, die dus nog niet op temperatuur is
Oven uit als het mooi gerezen is en goudbruin, oven dicht laten
Soes bedekken met kaasspul, oven, 180°
Serveren met de rest
Bakbanaan, gepocheerd ei, snijbonen
Het ei was Goelai eieren uit Bandjarmasin
Manusama komt ook van daar
Pindaolie, ui, knof, laos, lombok...
Snijbonen in sepjes erbij (het hoort met boentjies, sperziebonen) en sauteren
Rijstwijn (gebruik Shaohsing) en kippenbouillon...
Nog meer kippenbouillon warmen, santen erin oplossen met koenjit...
Als de santen is opgelost ui, knof en lombok uit de vijzel erdoor
"Zwarte" bakbanaan in de oven (ongepeld!)
De eieren pocheren in de santen
Tortas, tomatenbouillon, konijn
Maak deeg met enkel water en zout
Haal stukken door de pastamachine op de grootste opening
De vorm doet er niet toe; zie de volgende foto
Hard bakken en een paar dagen op een rooster leggen om goed te laten uitdrogen; daarna in een plastic zak of een pot (kan grof gebrokkeld)
Sefardische matze
Je gebruikt het in Gazpacho manchego wat niks met gazpacho van doen heeft en ook niet koud is
Maak groentebouillon
Olijfolie, ui, knof, ietsje zwarte peper...
Tijm, laurier, oregano, pikant paprikapoeder...
Konijn aanbraden en eruit
De bouillon erbij en wat laten trekken
Konijn stoven in de bouillon
Konijn eruit, koelen en in stukken
Halve Roma tomaten garen in de bouillon
(Het hoort met tomatensaus, die je te dun maakt en die dikt als de tortas erin gaan, maar ik heb de tomaten en de tortas eruit gevist en de bouillon hergebruikt) (die tomaten zo, dat is erg lekker)
De tortas in stukjes breken en in de soep en laten garen
Konijn in de soep warmen
Funchi, seitan, courget
Eindelijk gelukt goeie seitan te maken
2 kop gluten, ½ kop bloem, 1 afgestreken theelepel versgemalen knoflookpoeder, idem gemberpoeder, idem maar niet afgestreken edelgistvlokken
Mengen
1¼ kop bouillon, 3 eetlepels tamari, 2 theelepels sesamolie van geroosterd zaad
Mengen
Deeg van maken, 10 minuten kneden, 5 minuten rusten, 10 minuten kneden
Ondertussen bouillon laten trekken met kombu
Seitan platrollen, strips van snijden, goed uitrekken (de vorm doet er niet toe; seitan heeft altijd rare vormen)(en als er stukken afbreken dat maakt niks uit)
Kombu eruit, stukken erin, minstens 45 minuten sudderen
Uit de bouillon en in stukjes
Funchi: 1 deel geel (dat heet "rood") maismeel (niet grof/gries zoals voor Polenta) met zout beetje bij beetje en kloppend met een garde in 2 delen zacht kokend water werken
Een half uur laten pruttelen op een plaatje, regelmatig roerend
Werk er wat boter door laat iets koelen/opstijven
Schijven courget door bloem met p/z
Olijfolie, courget bakken, uit de pan
Olijfolie, ui, knof, pepertje...
Ietsje Fino, ietsje bouillon...
Seitan en courget erin warmen