zaterdag 31 maart 2012

Vanalles dus maar weer...


Vandaag las ik dat boekje hieronder. Erg aardig.
Wat mij verbaasde is dat "en ook weemoedigheid / die niemand kan verklaren" uit een gedicht van Elsschot komt. Ik dacht Achterberg. Hoe kom ik daar nou bij...

Nou ja, het zóu gekund hebben.

O, maar wacht ff. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Carmiggelt: Notities over Willem Elsschot

Fanmail, L., dank!
Dag Maarten, ik hoorde zojuist dat Peter van Straaten zijn laatste tekening voor de krant heeft ingeleverd en ik moest denken aan het aardige boekje "Mae West in Giethoorn". Het zogenaamde "veehoudersdagboek", met mooie omslag van Jan Cremer, over een jaar uit het leven in Giethoorn van Peter van Straaten, Rijk de Gooyer, Eelke de Jong en Herman Pieter de Boer, met af en toe bezoek van Jan Cremer en Hans Sleutelaar. (Het is het jaar dat de boerderij van De Gooyer in de fik werd gestoken). Ik dacht: Eens even kijken wat er op 31 Maart wordt vermeld, nou er is alleen 30 Maart en er staat o.a. Het werd donker. De vleermuizen kwamen uit het moeras. De buurman stak zijn hooivork in de lucht. "Kijk!" zei hij. Hij liep weg met de gaffel boven zijn hoofd, en de vleermuizen kwamen hem achterna.
Dag, L.


Ja, van Eelke de Jong.
Ik kwam in die tijd ook wel eens in de buurt daar want ik had bekenden in Nederland, dat ligt er vlak bij.

Dr. John the Night Tripper

Kijk, vandaag in NRC!

In die film van gisteren, Unforgiven, komt de Blue Bottle Saloon voor.
Vond daar dit over:

Beer on tap: pint mug $0.05
Bottle of Carlsburg: $0.10
Bottle of Henry Weinhardt's Special: $0.15
Shots (all $0.25 each)
Pancho Villa tequila
Reddton Rye Whiskey
Sour mash Bourbon
Bottles are $3.00

Special Menu:
Shot of Jack Daniels $0.50 (bottle $6)
Shot of Early Times $0.35 (bottle $4.25)
Shot of Glenfiddich $0.75( bottle $9)

Whoring:
Poke $2.00
All night (with clean sheets) $10

Hieronder: dat speelt zich daar af.

Vuurgevecht in Unforgiven, Clint Eastwood

O, wacht ff!
Het moet hier over koken gaan... Tsjee...

Recept
Olijven-tapas
Maak spiesjes (van tandestokers) met een ontpitte groene olijf, een champignon en een garnaal.
Haal door beslag en frituur.
Serveer met wat Mushroom Soy, een soort zoute paddestoelen-ketjap.
Een soort Zuid-oost Aziatische Maggi. Maar wel veel goedkoper en veel lekkerder dan Maggi; een liter kost nog geen drie Euro bij de toko.

En nog maar een, ter compensatie.
Spaanse erwtensoep, Olla [Olja] podrida; betekent verrotte pot. Stoofpot dan.
Week bonen (spliterwten hebben ze in Spanje niet), liefst in bouillon.
Kook ze gaar met de bouillon, zout, peper, wat olijfolie, wat tomaat, redelijk wat prei, wat groene paprika, redelijk wat wortel, wat ui, knoflook en laurier.
Kook tegelijkertijd in water zonder zout gespleten varkenspoot en/of varkensoor en verder een stuk rookspek, een stuk droge bloedworst en verse chorizo.
Haal eventueel de groeten uit de bonen (zo gaat dat in Spanje; ik laat het erin zitten; daar eten ze het appart, op brood).
Laat het vlees uitlekken, snij in stukken en doe bij de bonen, eventueel met wat vlees-kookvocht.
Laat voorzichtig aan de kook komen en voeg dan gebakken ui toe en paprikapoeder.

Spaanse bonen-schotel

Dit lijken bruine bonen, maar het zijn rode.
Iha worden pochas [pOtsjas] gebruikt, erg lekkere witte bonen. Pocha betekent lelijk, maar in dit geval komt het van de Baskische naam Potxa.

Doe pochas worden enorm vertroeteld, dat schreef ik al eens. Met patrijs, met kokkels, met kabeljauwwangetjes...

Las over Lei Feng, een ideaal-Chinees, uit dezelfde streek als Mao, Hunan.
Zie hier.
In Hunan eten ze pikante vis- en varkensvleesgerechten. Zie hier.
Die Cow peas, die hebben we ooit gehad hier. Een soort grove oogboontjes. Maar op die foto, dat lijken me gepekelde sperziebonen of zo.

Vergat gisteren te melden dat ik weer eens, na 20 jaar of zo?, Pont l'Évêque kocht en at. Lekker. Vergat ook daarvan een foto.

Pont l'Évêque

Zag Peacemaker.
Onbegrijpelijke flauwekul over op elkaar afstevenende Russische treinen met kernwapens.
Enzovoorts, zeg maar.