maandag 5 maart 2012

Eerst maar wat extrapolatie.


Meer van Génève, februari 2012, auto's onder het ijs.

(Foto's PJ, Génève, februari dit jaar, dank!)

Ik extrapoleer een stukje Karel van het Reve, "Waarom verkoopt Sovjetrusland eigenlijk zijn joden?" (joden heel correct zonder hoofdletter), Parool 13 oktober 1972. De joden van toen onder Brezjnev geëxtrapoleerd naar de Rus van nu onder Poetin.
Daar gaan we. Wat is veranderd, dat staat cursief.

Meer van Génève, februari 2012, bomen onder het ijs.

"Waar is bijvoorbeeld de Russische schrijver van naam die zich tegen Khodorkovsky keert, of zich uitspreekt ten gunste van de Russische politiek ten aanzien van Syrië? (Datzelfde geldt trouwens ook voor het buitenland: waar is zo'n Nederlandse, Franse, Amerikaanse schrijver? Kunt u een bekende westerse figuur, een voetballer, een professor, een filmster noemen die openlijk verklaart dat hij het van harte eens is met Poetin? Tussen 1930 en 1950 struikelde je over die mensen.)
Het is op het ogenblik in Rusland zo, dat fatsoenlijke, een beetje ontwikkelde mensen, geen geestdrift kunnen opbrengen voor het huidige regime. Wil het regime populair zijn, dan moet het bijval zoeken bij de wat ruwere, onontwikkelde, gedemoraliseerde bevolkingsgroepen: partijfunctionarissen, beroepspropagandisten, vormingsleiders, broodschrijvers, aanbrengers, antisemieten, profiteurs, baantjesjagers, stalinisten, collaborateurs, functionarissen van de politieke politie, alcoholici."

Nog een in ijs verpakte auto.

U ziet, ik hoefde maar weinig aan te passen. En in plaats van Syrië had ik eigenlijk het oorspronkelijke Israel best kunnen laten staan.

Je kan trouwens ook intrapoleren.
Onder Brezjnev wist de gemiddelde jood in Rusland beter waar hij aan toe was dan de gemiddelde Rus nu onder Poetin.

En nog een boom...

Herinneren jullie je die rice cakes nog? Zie hier (alle links hier in een nieuw venster, ondanks dat dit eigen blog is). Lees er dat snurkverhaal, en lees daarna over mijn geploeter ermee hier.

Nou maakte ik dus gisteren die pasta-foto's, en nou dacht ik net in ene "Waarom kan je dat spul nou niet gewoon koken?". Enfin. Een zo'n plakkie in een pannetje, laag vuur, 12 minuten: perfect!

Dat gelul altijd...

Recept
Oblok2 ("oblok-oblok") koening
Snij tahoe en tempeh in niet te kleine blokjes.
Snij boontjes in twee of drie stukjes, zonder kop / kontje.
Fruit fijngesneden lomboks, wat later ui, knof, laos en lomboks in pindaolie.
Fruit er ook trassi, kemiri en daoen salam bij.
Blus dit met wat heet water en roer goed om.
Voeg redelijk wat koenjit toe.
Breng het vervolgens aan de kook en laat het vijf minuten sudderen.
Voeg ook de tempeh toe en laat de boontjes half gaar worden.
Doe er dan santen in en ook de tahoe.



Dag,
Woensdag kreeg ik van Hans Bauer (Boekito) de catalogus van de KunstRai 1990 cadeau.
Er stond een tekening van Jean-Paul Franssens in en hij weet dat ik daar mee bezig ben.
Hans is de man die de landelijke pers haalde in zijn conflikt met zijn woningbouw-vereniging.
Hij heeft zo'n 40.000 boeken in huis en de woningbouw-vereniging vond dat hij er minstens 10.000 weg moest doen.
Zoniet dan dreigde huisuitzetting.
Hij heeft nu een groot aantal opgeslagen in drie zeecontainers.
PJ

(Dank!)

Zie hier.

Ik zie hem regelmatig langs Huis de Beurs sjokken, en dan heb ik altijd de neiging om te roepen Wat wilt u voor uw verjaardag? Een boek? En dat hij dan terugroept Ik hép al een boek!

Bokito rookt joint

O! Nou begrijp ik in ene dat "Boekito" én dat brandgevaar!

O God Mozus, hieronder!

Beste kookliefhebber,
Binnenkort lanceert Apetina een geheel nieuw en bijzonder receptenplatform: 10woordsrecepten. Recepten waarvan de ingrediënten én de bereiding in precies 10 woorden passen. Een hele kunst; je moet niet alleen gevoel hebben voor koken, maar je moet ook creatief en vindingrijk zijn. En dat is precies waar we bij Apetina van houden.
We willen 100 invloedrijke en leuke Nederlandse recepten-/kookbloggers uitnodigen om samen met ons het 10woordsreceptenplatform te vullen met een heleboel lekkere recepten die uit slechts 10 woorden bestaan. We zien dat jij met veel plezier schrijft op je recepten-/kookblog en willen je bij deze uitdagen om een 10woordsrecept te bedenken binnen je eigen kookexpertise. De lekkerste en meest creatieve recepten maken kans op een leuke prijs die uiteraard alles met koken te maken heeft.
Hoe het allemaal precies werkt vertellen we je later. Maar als je de uitdaging aandurft, mail ons dan je adresgegevens. Dan krijg je binnenkort een gratis productpakket met daarin een uitgebreide uitleg over de uitdaging. Het ontvangen van het productpakket en het meedoen is geheel vrijblijvend.
Ik hoop dat je het leuk vindt om mee te doen.
Met de smakelijke groeten,
Eva van Apetina
Over Apetina
Apetina maakt heerlijke witte-kaasblokjes (in de volksmond bekend als feta) waarmee je heel veel kanten op kunt in de keuken. Apetina is een submerk van Arla, producent van zuivelproducten van o.a. melk, yoghurt en kaas. Bij Arla zijn veel producten 100% natuurlijk en biologisch geproduceerd.


Goed, pas op, hier komt (kompt) mijn 10 woorden recept:
Water, ei, vijf minuten koken, schrikken, pellen, peper, zout, opvreten!



Een bekende van me fietste een maand in Cuba. Dit vond ie de mooiste foto. Wat ik denk is dat ie bijna een maand in de brandende zon heeft gefietst, en dat ie daarom deze foto de mooiste vond...

Wat een gelul zeg. "De lepel in de kont" hier.

Maakte net, voor het eerst in m'n leven loempia's. Uhh, Vietnamese zoals jullie weten eerder al wel, maar de klassieke loempia nog niet.
Zie morgen, en zie daar ook hoe het moet in tegenstelling tot wat die afgrijselijke Roel Broekstraert of hoe heet ie ook weer van NRC Next beweerde.
Die heeft dat nooit zelf gedaan! Want dan weet je wel beter...

Goed. Nog vellen zat.
Nou soempia's en vlammetjes in de planning!

Zie hier. Lekkel! Flietje Ool-log!

Soempia

Soempia

Laat trouwens die broekenkwakker van NRC eens foto's van zijn loempia's laten zien...

Kijk hieronder.
Goh, wat zijn ze mooi. En ook nog super krokant, in tegenstelling tot in de winkel of de afhaal...

Super-super krokant, ja?



(Uhh, dit is de eerste die ik ooit maakte. Nou jullie weer. Of nee, die Broek-kwaaker maar eerst!)

(Uhh, heeft die ook richting 16.000 pageviews / maand? ¦¬]