maandag 19 december 2011
Record!
Gisteren 269 bezoekers en 663 page views, twee records.
Dat wordt nog wat, vlak voor de Kerst, want dan stijgt het altijd zeer forsch.
Trouwens, de 22e december is altijd de top, terwijl de 22e het blog ook nog
vier jaar bestaat!
Dit hierboven was gisteren, maar bespreek ik wat verderop.
Gebakken koolvis.
Dit moest ik van iemand even uitleggen. Komt van Kousbroek.
Toean dan njonja,
sinjo-sinjo dan nonnie,
Kami sudah beherenti,
Besok main lagi!
Meneer en mevrouw,
jongetjes en meisjes,
We gaan snel stoppen,
Morgen spelen we verder!
Dat zei ik altijd in Indonesië, aan het eind van de werkdag (-nacht dus).
Kruisdistel-oesterzwam. Lekker hoor!
Gisteren
Die zwam, gnocchi, en koolvis dus
Bak de vis in boter, uit de pan.
Olijfolie erbij, bak stukjes in de lengte gehalveerde zwamstelen roerend aan en voeg wat later stukjes hoed toe. Uit de pan.
Kook gnocchi (ik had ze al gekookt; zie enkele dagen geleden).
Rode ui, knof, grove zwarte peper, wat paddoblokje, selderijzaad, laurier...
Manzanilla, zoet paprikapoeder... Proef.
Gnocchi er in opwarmen... vis en paddo's idem.
Lekker hoor! Combi manzanilla - selderijzaad...
(Viezig, maar vies-lekker!)
Vanavond linzen, prei en ei.
Dat wordt weer wakker worden in de loopgraven onder mortiervuur...
Enorm lekker, enorm simpel en enorm goedkoop. O ja! En enorm gezond ook!
Blikkie haring in tomatensaus of pepersaus of... (Aldi!)
In een kom, prakken, grove witte peper en/of groene peperbolletjes, citroensap? kappertjes? augurkstukkies? zilverui...
En dat dan op heel licht geroosterd lichtbruin sesambrood...
Recept
Gekookte mosselen, Chinees, met koriander
Spoel zwarte boontjes (toko) schoon en werk er ietsje palmsuiker door. Zwarte boontje (kost nop) is heerlijk, maar spoel ze altijd vóór gebruik in een theezeefje.
Roerbak in arachide-olie knoflook, gemberwortel en de uitgelekte boontjes.
Roerbak dan kort fijngesneden wit van lente-ui mee.
Doe de mosselen in een pan met donkere (kook-)soyasaus, sake (of medium sherry), kippenbouillon en dat zwarte boontjesspul.
Breng aan de kook en laat op hoog vuur doorkoken, roerend, tot de mosselen open zijn.
Voeg fijngesneden groen van lente-ui toe en gehakt korianderblad.
Roer om en serveer.
Muziekinstrumenten, rare dan dus, dat komt af en toe hier ter sprake.
Mondharp, joodse harp, oudste muziekinstrument ter wereld? Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zie eerst even hier en hier.
Zie verder hier.
En hier.
En hier.
Rasta ("rasta") hier.
Israëlische bedoeïnen (hoe schrijf je dat?) hier.
De Vargan (Siberië of zo) hier.
O, maar dat is dat een mondharp? Is dat een mondboog? Of iets "er tussen in"?
Maar wow, Fantastisch!
Khomus, en weer een vrouw! hier.
Khomus van de Altai hier.
Vandaag de mondHarp, morgen (of zo) de mondBoog.
Publié par Maarten van Thiel à 17:42:00