maandag 5 december 2011

Sinterklaasavond,




en we eten tofu want we hebben gisteren zo ongans veel gegeten van een pond aardappelen, een pond zuurkool (daarvan wat opzij gezet) en drie ons spek, dat er voor de buurvrouw nog maar 'n klein bakje stamp over was.

Tofu, paddobouillon, blokkies flespompoen, puntpaprika...

Burp!

Heel ietsje boter en platte stukken zuurkoolspek mooi bruin bakken. Uit de pan.
Reuzel, forsch sjalot, idem knof, rode lombok, laurier, jeneverbessen (heel dus, en méér dan als ze gesneden zouden zijn), kummel...
Zuurkool, zie instructies gisteren, paprikapoeder (daarom is die zuurkool roodachtig), forsch witte wijn en uren laten sudderen, het laatste half uur zonder deksel, zodat het droog wordt. O ja, na een uur het spek erbij.
Aardappelen in blokjes koken, afgieten, boter, melk, nootmuskaat (vers gemalen natuurlijk) en witte peper (vers gemalen natuurlijk). Puree.
Mengen met de zuurkool, plat drukken in een ovenschaal, bekwasten met gesmolten boter (toe maar), paneermeel, oven, mooie korst erop.
En dan maar vreten...

Burp!



(Je kan rechts nog net de stokjes zien waarmee ik het heb gegeten. Zuurkoolstamp met stokjes, nou jullie weer...)

Vlaamsch Broodhuys (ik heb wat tegen zó geschreven namen, maar goed) hier (alle links hier in een nieuw venster).

Mail. Dank L.

Dag Maarten, ik geloof dat ik me weer voor de gek heb laten houden door de hond: de hele nacht komt hij aan mijn bed staan piepen, ik naar beneden, deur open, hond eruit, hond weer binnen, deur dicht. Om 10 voor 4 ben ik maar beneden blijven zitten, hond slaapt als een blok!?!? Het is nu half zes.

Volgens mij vertelde ik het al: dementie.
De hond van de dorpsarts had hetzelfde. Of keek ie heel verbaasd naar je, zittend (ik dan dus) in de wachtkamer, naar buiten, naar binnen, weer heel verbaasd naar je kijken.
(Ik kreeg van die man een mailtje om drie uur 's nachts, dat ie hem had moeten laten inslapen...)

Aangaande Sinterklaas: Iemand kwam bij een ander aan de deur: "Kendegijmijnie-usefkeshellepe, gij kent goed dichten en ik weet gin eind vur un sinterkloasgedicht". Die ander vroeg "Wat heb je dan al klaar?" Die iemand haalt een papier voor de dag en leest voor: "Sint zei tegen Piet / ge kent ut geleuven of niet" Groeten, L

Uhh, "Sint zee tigge Piet"
maar ja, dan komt het probleem. Het is niet "niet" maar "nie"; "ge kent ut geleuve of nie".

Oplossing.
Uhh, "Sint zee tigge Piette, / Ge kent ut geleuve of niette".

Burp!



O ja, eten met stokjes. Dat moest ik uitleggen.
Uhh altijd uit een kom eten, en ook bij de Chinees vragen om "bowl and chopsticks". Want anders krijg je eten op een bord, en stokkies ernaast, en sta je ongelofelijk voor lul.

Hierboven fase 1.
Zo eten kinderen en boeren. Niks "met de stokjes vastgrijpen" maar gewoon kom vlak onder de mond en scheppen maar. Hop.

Je kan uiterst goed oefenen, zie eerder hier vandaag, met stamppot.



Hierboven: hoe "gewone mensen" eten. Deels scheppen, deels grijpen.

Dat grijpen werkt zo.
Het bovenste stokje rust tussen je wijsvinger en je middelvinger, daarop aangedrukt door je duim.
Dat stokje wordt klapwiekend bewogen door de vingers -waarop het rust- te bewegen.



Nu hoe nette mensen eten.
Eindelijk.

Niks scheppen, enkel en alleen grijpen.

Uhh, voor alle categorieën is het eten voorbereid natuurlijk.
Ik bedoel: je krijgt geen kotelet op je bord cq in je kom.

Je krijgt stukkies.

Burp!

Recept
Mince meat
Ik gaf het recept van mince meat pie, maar nu van mincemeat "an sich" zeg maar.
Doe 1,6 kilo grofgehakte tutti frutti (ongeweekt) in een pan en meng met 225 gram geschilde geraspte appel (stevige, niet waterige soort) en 110 (omgerekende Engelse maten...) gram grofgehakte amandelen.
Werk er 450 gram bruine basterdsuiker door, 175 gram geraspte reuzel, een geraspte sinaasappelschil, een idem citroen, het sap van deze twee vruchten en 300 cc cognac of droge sherry.
Meng goed, druk licht aan en laat, afgedekt, twee dagen op een koele plek staan.
Meng weer goed, doe in goed schone potten, doe er deksels op en laat twee weken op een koele plek staan.



Zo kan ie wel weer...

Burp!