zondag 18 december 2011

Heb me te pletter gezocht


naar hoe die Franse gastronomische dictionaire heette, die ik in Bordeaux kocht en daarna kwijtraakte.
Dictionaire du Gastronome, niet waar ik op zocht gastronomie dus, van Vitaux en France. Interessant hoor; zelfs de kleinste Franse kaasjes staan erin en ook welke tijd van het jaar je ze moet eten. Wijnhuizen, likeuren, runderrassen, hammen, you name it...
Dikke pil, 35 Euro.

Dictionaire du gastronome.

Rond deze tijd eten, nou ja, kopen ze voor oudjaarsavond in Spanje Turrón. Iets wat kan variëren van noga tot marsepein en alles ertussenin. Kan peperduur zijn.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Maar wat je ook hebt dan, dat zijn Polvorones, "poederdingen". Je bijt en het knapt als poeder uit mekaar in je mond.
Recepten hier.
In Mexico zijn het huwlijkskoekjes...

Spaanse koekjes.

Zat nog even over die Frans Hals van 15 december na te denken. Dat jochie heeft grauwe tanden, en dat hadden de mensen toendertijd natuurlijk.
Maar wat me altijd zo opvalt: in kowbojfilms hebben de grootste vuilakken altijd de witste tanden.
Dat is een raadsel. Net zoals het volkomen ontbreken van negers in The band of brothers...

Culi-links, gejat uit Trouw (dé culi-kwaakkrant van Nederland)
Paling (wat overigens in het Indonesisch "meest" betekent) hier.
Kreeft hier (zoek op kreeft). Trouw had trouwens gemakzuchtig dit.
En nou komt die longhaas, waarover ze wel schrijven maar de ballen verstand hebben (zie gisteren of zo). Zie hier. (Op de markt hier krijg je een perfecte voor € 4,-...)
Kaviaar hier.

Het ging over "fout" eten. Maar waar is die -overheerlijke- foie gras dan?
(Las trouwens laatst ergens dat foie gras die veel vet afgeeft slechter is dan die weinig vet afgeeft. Geloof ik direct, maar hoe kan je het van te voren zien?)



Gisteren bezoek, teveel gezopen, heerlijk worstebrood met Amora mosterd, foto's vergeten...

Recept van de dag
Molsla met spekjes
Molsla is het witte (aangeaarde) blad van de paardebloem.
De salade kan eventueel ook met gewone botersla gemaakt worden.
Zorg dat de sla klaar ligt op de borden.
Bak blokjes rookspek uit in flink olijfolie met wat knoflook, zet het vuur laag, schep de spekjes uit de pan en leg op een bord.
Maak de dressing door op laag vuur een scheut azijn bij de olijfolie te gieten (pas op spatten).
Meng en verdeel over de borden, + de spekkies.
(Geen foto, want de enige goeie die te vinden is komt van dit blog.)

O ja, sinds ik in Spanje woonde heb ik altijd rond de Kerst neigingen om Bach's Passionen te draaien.
Omdat heel veel Spanjaarden Kerst "Pascuas" noemen. Pasen.

(Zijn er hier trouwens mensen die de anders, welke?, Passion dan de Mattheus mooi vinden?)



OK. Nog even een platte opmerking, en dan schakelen we over naar cultuur getsiebah...

Kijk. Ik heb op m'n bureau een spotje staan, een bureaulampje zeg maar. En nou had ik er nog een nodig. Blokker, Hema, Expert, Action in het dorp: nop. Blokker, Hema, Expert, Action en V&D Groningen: nop.
Help!

Maar goed. Cultuur.

Zag Volver van Almodóvar. Allemaal graven schoonpoetsende vrouwtjes.
Kijk zelf maar. Grotere onduidelijkheid zag ik zelden.
Niet echt onaardig, maar niet te verwoorden.
Blowende tante...

Joden hier.
Ik ga wel kijken. Of die smerige Ashkenazi niet oververtegenwoordigd zijn!
(Gegarandeerd dat ik hier reacties op krijg. Niet van joden bedoel ik, maar van contra-antisemische domoren...)

Had verder wat korts over Goya, maar daar wacht ik even mee, want daar heb ik drie of vier mooie foto's bij (Bordeaux, waar hij woonde en stierf).



Volver

(Ik hoor allemaal zware wagens langs denderen. Typisch dat wat je hoort vlak vóór een strooi actie.)