zaterdag 24 december 2011

muß in harten Krippen schlafen...


Onze zo dadelijk alweer voor de meer dan tweeduizendste keer geboren wordende Heiland dan dus.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). En hier.

Kerstmis.

Dronk net een Bloody Mary. Dat leek me wel toepasselijk voor vanavond...

Planning nu. Dat is weer aangepast. En uitgebreid...
Vandaag eerst krabsalade (van verse krab van de markt, vandaag nog). Dan die eendeborst van het grilpannetje, met sjalotten-port-gembersaus, en maïs met wat rode ui en knof en zo. Kocht trouwens die "Crispy mais" van AH, en die is werkelijk erg goed. Vroeger kocht ik óf Bonduelle als het naast iets fijn smakend kwam te liggen, of Europlopper als tegen iets heftigs aan.
Morgen paté (wat ik alleen maar zelf maak als forsch grote; AH, aanbieding, "Ardenner paté", we zullen zien) met mangochutney (eigen productie), en dan die kreeft met aardappelpuree uit de oven (mét korst), kastanjechampignons en jus.
Overmorgen die Wellington met kastanjepuree (met room erdoor) en cranberrysaus. Vooraf mosselen met gari (zelfgemaakt, maar je kan het kopen als "sushi-gember").

Burp!

Spinkrab.

(Dit is een spinkrab; veel gegeten, gevuld pantser in de oven, in Spanje.)

O ja, en 's middags een eitje, gebakken in een met kalfsniervet ingewreven pannetje!

Verwerkte in die maïs rode peperbolletjes, die ik in Luik kocht. Hier in Nederland nooit "los" gezien, maar ja, ik had die kruidenkraam op de markt kunnen vragen...
Uh, een smaak trouwens, die doordringt.

Recept
Mosselen, anders
Maak ongekookte mosselen klaar door ze op hoog vuur door een roerbakgerecht te verwerken; roer zolang tot de mosselen open zijn.
Het vocht uit de mosselen geeft een erg lekkere smaak aan het eten, maar reken er wel mee dat dit vocht zout is.Jean-Paul Franssens en Johannes (De Dikke) van Dam

Zag Black Narcissus. Ouwe film, maar indrukwekkend. Alleen na een uur begint het traag te worden. Maar zie toch zelf die film!
Europese nonnen, Calcutta, die in Thibet hoog in de bergen een kloostertje, schooltje, weeshuisje voor meisjes (moeten) beginnen.
Fantastische architectuur- en natuur, uh gebergte-opnames.
Onderhoudend, het eerste uur iig..
Uhh, na anderhalf uur schakelt in ene over op Ierland...
Geen idee...Johannes Heesters overleden hier.

Dit vergat ik nog, Going up Cripple Creek hier. Jezus...
En hier.
En hier.
Pa met vette zoon onder de plak hier.
En wat is dit dan?
Fantastische banjo hier.

Cripple creek, het dorp.

Cripple Creek-dorp.

Op een of andere manier vind ik die combinatie gitaar-banjo lijken op die van de Fado-instrumenten: de "gitaar" hier (oorspronkelijk een Congolese luit!) en de lira of lyra of zo, een gewone gitaar.

O, trouwens Cripple Creek "zelf" zie hier. De creek dan dus nu.