donderdag 15 december 2011

Vanavond Berlage, gnocchi en eend.
Dank voor de foto's PJ!

Die prachtige Groninger Amsterdamse School-school had ik zelf al, en van Usquert kreeg ik een hele mooie, mooier dan die van jou vrees ik...

Verhaal PJ over het gemeentehuis van Usquert, van Berlage trouwens.
In de gemeenteraad zaten allemaal rijke boeren, en die wilden niet zo'n enorm hoge toren, zoals Berlage wilde. Geen hoogmoed ook.
Dus Berlage heeft op eigen kosten op die toren nog een klein torentje laten zetten...

Volgens mij zou zonder dat extra torentje die toren ook hoog genoeg geweest zijn, toch? "Slank = Hoog".
Mij lijken de verhoudingen zelfs beter, zonder dat pothuisje op het dak...Ik had gisteren -dus- nog een halve bos groene asperges over, geprepareerd en wel met ui en knof en zo, en die klaargemaakt met fricandeau en gnocchi. Was weer enorm lekkker. Maar ja, nou hep ik weer gnocchi over...

Blokjes fricandeau snel bruinen, wokkend zeg maar, in hete reuzel (en probeer ook eens kalfsniervet!).
Geen ui etc. want dat zit al door die groene asperges; zie enkele dagen terug als je verse wilt gebruiken.
Witte wijn, aan de kook laten komen, en laten doorsudderen.
Bijna gaar: die asperges erdoor. Ff sudderen en proeven; smaak corrigeren met Oxo (cq Marmite) en/of Piripiri (zo'n flesje dan dus, geen supermarktflauwekul; gebruik desnoods sambal of Tabasco).Made in China; zie Frans Hals hieronder.

Feest en opgraven.

Frans Hals e tutti quanti hier (alle links hier in een nieuw venster).

Collectie Zuurdeeg hier.

Zag Hidalgo.
Wat een enorm flauwekulverhaal!
Cowboy kan hard paardrijden en wordt dan dus (dus) naar Arabië verscheept om tegen een of andere Arabier hard te rijden...A en R vroegen wilde eend recepten.
Nou, dat kan.
En inderdaad A: lekker èn goedkoop.

Eerst maar een soort basisrecept.
Het probleem is dat je niet weet wat voor eend je krijgt (iha dan dus, en van te voren); leeftijd, geslacht, hoe geleefd hebbend...

Dit hier is een altijd lukkend recept (én "donderdag = ongepubliceerd recept", in een moeite door), maar pas op: het koken kan wel eens erg lang duren... (Dag van te voren? Waarom niet? Dit is stoven, dus geen probleem.)
Snij de eend in verstandige stukken: borstfilets, poten en vleugels.

Hak het karkas fijn en laat trekken met een pot gevogeltefond en wat water.

Bak de delen eend rondom snel bruin, eventueel per soort want het moet wel snel, in deels boter deels olijfolie. Uit de pan.
Bak sjalot, knof, platte peterselie, ietsje soepgroenten (ik heb altijd een zak in de vriezer) en wat extra prei (wit!) in de pan op middelhoog vuur.
Kruid met verse tijm, een half paddo-blokje (AH) en grof gebroken zwarte peper.
Giet er wijn (rood, of volle witte) of bruin bier over en 50/50 dat gezeefde (fijne zeef!) opgeleukte gevogeltefond (wat goed is als je lippen ervan aan mekaar gaan plakken).
Aan de kook, kwartier doorsudderen, proeven, poten en vleugels er in gaarkoken. Uit de pan (eventueel eerst de poten of de vleugels).
Borsten er in gaarkoken (wat korter duurt!; oftewel rosé houden, raad ik aan, oftewel goed gaar stoven; niet er tussen in).
Twee of drie geprakte gepelde tomaten uit blik erbij, Madera, poten en vleugels opwarmen enz.
Plus puree (met korst uit de oven) en groenten (gestoofde sjalotjes? gestoofde verse zilverui? geglaceerde wortel?) (Iets van paddo's kan ook wel, maar zie dan het volgende recept.)OK, recept 2.
Portugees, en toepasbaar op een goed jonge wilde eend of op een niet al te oude tamme.
Verwerk voor een gekochte wilde eend dit recept om naar de techniek van het recept hierboven. Kunt u dit niet? Geef de eend dan aan mij en ga zelf naar een restaurant.

Eend Albufeira.
Braad in een hoge aardewerken pot (tsja...) een eend rondom aan in boter, met blokjes rauwe ham (niet gerookt), ui en iets kruidnagel.
Blus met Madeira, doe er champignons bij en plak de deksel met een bloem-watermengsel op de pot. (Uhh, gebruik een gietijzeren pan met zwaar deksel.)
Laat een uur of anderhalf garen in de oven op ongeveer 170 graden (daar moet die pan dus tegen kunnen; doe eventueel zware pan op het vuur > ovenschotel in alufolie gewikkeld).
Steek het deksel los met een stevig mes (als je deeg gebruikte), haal de eend uit de pot en houd warm.
Ontvet de inhoud van de pan (vet afscheppen met een net iets met de rand onder het oppervlak gehouden sauslepeltje)(of zo'n professionele afzuiger natuurlijk), doe er truffelstukjes bij (tsja...), wat bouillon en wat tomatenpuree.
Kook in en serveer met de eend.