zondag 18 april 2010
Zondag...
Ging vandaag die gele rijst -maar dan met awarra, Surinaams- maken, kookte awarra-schillen in water omdat me lijkt dat het koken van snelkookrijst niet lang genoeg duurt om die rijst geel te krijgen, en zie: de pan werd geel, het water nauwelijks.
Uhh, na een half uurtje begon het redelijk te gelen. En het ruikt ook lekker, iets zoetzurig.
Vanavond kliekjes en morgen die gele rijst en de foto's.
Awarra-palm
Gisteren
Couscous, oker / ocra, verse tonijn en zalm (want ik kon twee kleine stukjes krijgen)
Rozijnen weken.
Olijfolie, vis bakken, uit de pan.
Oker snijden (kop kont eraf, in stukken).
Iets olijfolie erbij?, roerbak oker, uit de pan.
Iets olijfolie erbij? Ui, knof, gemberwortel (hoort er niet bij, maar allez).
Rijstwijn (of medium sherry) erbij, inkoken, proeven op zout.
Harissa erbij, roeren, saus moet het zijn.
Couscous prepareren met de uitgelekte rozijnen.
Vis (stukjes) en oker door de couscous.
Oppiepen met de saus erover.
Zag gisteren Blood Diamond en was daar niet kapot van. En zag het laatste stuk van Once upon a time in America. Erg mooi en indrukwekkend maar veel en veel te lang durend, die hele film. Ik deed er vier avonden over...
Las vandaag verder in In en uit het paradijs getild van Alberts. Schreef al dat het erg mooi is. Gaat deels over de eilanden die bij Madoera horen, zowel naar het oosten als richting Borneo / Kalimantan. Deed vandaag enkele Google Maps op die gebieden. Niks. De eilanden als vlek aangegeven, geen namen. Jammer.
Ontdekte toch een ding, middels heel erg naarstig gezoek, "Ik zal het vinden!", dat eiland waarvan hij zich de naam niet herinnert (langestrekt als Raas en dwars daarop liggend). Dat is Sapudi.
Pulau Sapudi, eiland S.
In Trouw "Eten uit het wild". Geen link te vinden. Knoppen van dotterbloemen, speenkruid, frisse riet-scheuten. Koop de krant maar.
In die krant staat trouwens, niet bepaald voor de eerste keer, een foute link. (Waarom verwijzen ze niet naar een link op de website?? Trouw.nl/links oid...) Maar goed. http://www.garten-literatur.de/Planzen/Rezepte/kapern.html dat klopt dus niet. En de tiepe die het schrijft zou misschien aan het verstand moeten worden gebracht dat die .html niet nodig is. Daarnaast.
http://www.garten-literatur.de hier (alle links hier in een nieuw venster) is een geitensokkensite, waar je niet eens kunt zoeken op, ik noem maar, kapern.
Van die kip op dezelfde Trouw pagina wel een link, hier.
Kerkhof Tolbert, hier vlakbij.
Liep daar laatst (van de bushalte naar de kroeg loop je via het kerkhof), mobieltje ging, "Waar ben je", ik zeg -"In het dorp". "Goh wat is het er stil", ik zeg -"Gelukkig wel ja; ik loop op het kerkhof".
Recept
Alikruiken, kreukels
Breng zeewater (of water met 30 gram zout per liter) met wat foelie aan de kook en doe er de slakken bij.
Laat weer aan de kook komen en laat de groene soort zes minuten zachtjes doorkoken, de zwarte kleinere vier en een half.
Giet af.
Serveer met knopspelden, in een kurk gestoken (qua serveren van die spelden).
Zeeslakken
Heette dat vroeger niet wokkels?; Vlaams: chinuuzekluute, Chinezen-kloten.
Idem, maar laat koken tot gaar en met ook cayennepepertjes in het kookwater.
Moeilijk te zeggen hoe lang, maar minimaal een half uur. Proef.
Idem, koud.
Kook als boven maar met wat peper in plaats van cayenne; kook ze liefst in visbouillon.
Laat goed koelen en serveer met mayonaise of aioli.
Publié par Maarten van Thiel à 19:17:00