zondag 4 april 2010

Gisteren


Gisteren Aguirre, der Zorn Gottes gezien. Erg mooi. Zie daarover, en over Kinski hier (alle links hier in een nieuw venster). "[...]the volatile Kinski", hahaha...
YouTube hier.



Geen plaatje uit de film maar van de opnames. Herzog links. Rechts the volatile Kinski. Hij vliegt de regisseur aan!
Vanavond Nosferatu. Las dat ze voor een scène in Leiden 11.000 ratten nodig hadden, die konden ze ergens in Hongarije wel krijgen, maar dat waren witte en ze hadden zwarte nodig. 11.000 ratten zwart geverfd...

Recept
Aardappelen met chorizo en spitskool
Bak chorizo-blokjes uit in wat olijfolie en haal ze uit de pan.
Bak ui, knoflook en aardappelblokjes aan in het vet.
Bak grofgesneden spitskool kort aan in dezelfde pan.
Kruid met stukjes cayennepepertjes, komijn, foelie, kruidnagel en laurier.
Giet er droge witte wijn bij en stoof de aardappel gaar.
Serveer met de chorizoblokjes erin opgewarmd.



Dit is de beste chorizo. Ik bedoel niet het merk of de herkomst, maar de soort. Met grove stukken lomo erin: in Spanje worden ribkarbonades meestal niet van elkaar losgesneden, maar het vlees wordt eruit gesneden, dat is de lomo, de lende, die dikwijls in dunne plakjes gesneden verkocht wordt. Bij deze chorizo hier (uit Salamanca) is die lomo eerst tot een soort ham verwerkt; bij die uit Pamplona niet.

Vanavond de Mattheus passion (Mathäus, daar heb ik altijd moeite mee), en vanmiddag de F1. Saai, hoorde ik in de kroeg zeggen. Ja, als je op ongelukken zit te wachten en als je de grote lijn niet bijhoudt, dan wel ja, af en toe. Ben er trouwens eindelijk achter wat dat voor wagens zijn, die HRT's. Dallara en Cosworth. (Cosworth doet wel goede zaken dit seizoen; HRT, Lotus en Virgin!) Geen behoorlijke foto's te vinden, wel van -vierde nieuwkomer- Sauber, wet-technisch officieel nog BMW-Sauber, met Ferrari-motoren:



Het BMW logo heb ik weggehaald. En Petronas, dus een thuiswedstrijd in Maleisië. Kobayashi stond bij de eerste 10, maar ja. En De la Rosa deed het nóg slechter...

O ja, dat vergat ik nog. Eet per dag, behalve "warm eten" (*), twee maal brood en een keer warme snack. en vroeger at ik die tweede keer brood niet met kaas en vlees maar met kaas en vis. Herinnerde me dat enkele dagen geleden, ik bedoel dat ik die vis vergeten was. Aldi, blikje haring tomatensaus, in kom, prakken, peper, klaar. Heerlijk en kost nop. At het vandaag met wat sla en een hardgekookt ei. Heerlijk...
Maakte vanavond een nieuwe lichting, wat sjiek deze keer. Tonijn (uitstekend van de Aldi hiervoor; die blikken trouwens zijn zo ongelofelijk volgepropt met tonijn, je werkt je de pleuris om die vis eruit te krijgen), prakken met mayo, versgemalen witte peper, zoet paprikapoeder, Worcestershire, stukkies zwarte olijf, stukkies augurk. Heerlijk.

(*) "warm eten". Peter van Straaten, apezat, Dikker en Thijs (erg sjiek Amsterdams restaurant toendertijd), menu-kaart, wankel en glazig probeerde hij op de tekst te focussen, "Ober, doe mij maar een bord warm eten!"



Naast die Kinski dingen ligt Goodbye Lenin klaar, dus ik moest bij augurken meteen aan Spreewald Gurken denken. M.i. het enige DDR-product wat overeind gebleven is...



Nog wat gisteren, verdomd. Ongelofelijk lekker gegeten.
Spaghetti gekookt, koud gespoeld, wat olijfolie erdoor.
Stoofpan of grote sauspan, flink boter; ui, knof.
Wat gebroken korianderzaad, idem wat geel mosterdzaad, idem iets piment en flink wat goed gebroken witte peper (Muntok!).



Op plaatje, aan de temperatuur laten komen, bloem, roeren, op laag vuur en af en toe roerend garen.
Hoog vuur, witte wijn scheut voor scheut laten opnemen, laurier, visfond scheut voor scheut, room, Worcestershire en wat Marmite; wat oregano. pruttel. [Achteraf bedacht: eerst de visfond, al inkoken, dan de witte wijn.] Saus laten garen (proef een vingertop af en toe; als je ietsje bloem proeft, dan is het nog niet gaar.).



Stukjes puntpaprika in de saus laten garen.
Pasta in vette ovenschotel, stukken kabeljauw erop (kon geen accepteerbare kopen, kocht koolvis), saus erover, oven.



Recept, en daarna nog wat cultuur. Eindelijk.
Aardappelen met haring, Polen
Rauwe haring dan dus natuurlijk!
Haal de haringen uit, snij het staartstuk eraf en snij ze in de lengte open.
Leg ze met het vel naar onder in een ingevette schotel, strooi er flink gesnipperde ui over, maal er zwarte peper over en giet er dan flink zure room over.
Laat vijf uur marineren op een koele plek, en laat elk uur de schaal wat kantelen om de room tussen de haringen wat te bewegen.
Serveer met aardappelen, gebakken in de oven (tip: search the blog op Hasselback).



Hasselback aardappelen, deze trouwens wel erg dun in plakjes gesneden...

Cultuur. Wow man.
De Grote Kanarie Tentoonstelling hier.
Uhh, drie x voor kinderen wat morgen nog kan.
Paaseieren zoeken in Leiden hier.
Historisch Festival Raalte hier.
Huifkartocht Ede hier.

Sail Kampen kan ook nog morgen. En wat dies meer zei: ik ga er zelluf heen!
Site hier maar dat is een ongelofelijke shit-site. Dat Flash-% tellertje wat van 100 terugspringt naar 80 etc., een ongevraagd uiterst IQ-54 muziekje, en dan, NB, verdomd, je wil die shit muziek niet horen, je wil met die hele site niks te maken hebben, je klikt op Terug, maar nee hoor! Die Kampense refo's, die hebben met JavaScipt je browser gekaapt, je kàn niet terug, je kan alleen je browser wegklikken en opnieuw opstarten. Godverdomme!

Maar er zijn ook goeie mensen. Hier.