zondag 25 april 2010

Asperges




La grande bouffe, de grote vreetpartij (film; zie hierboven), maar dan dus die van gisteren hier. Dus beter: Ma grande bouffe, mijn grote vreetpartij. Nou, ja, zo enorm was het nou ook weer niet, ik bedoel: ik at wel twee keer zie foto's, maar alles was licht en vrolijk. Asperges, maïs, gepocheerde eieren.

Eerst maar de foto's en commentaar daarbij. Dat kort het recept wat in.



Asperges bewaren: klein schijfje van de kont af (niet weggooien maar in het water), asperges dus in dat water (meteen per stuk na afsnijden schijfje), natte doek erover, donkere plek.



Schillen. Rechts boven de eerste schillen, van over de hele lengte. Dan een stuk van de kont eraf, en pletten en in water, voor de bouillon. Rechts. Snijd het "flits" zonder vezels? Asperge OK. Vezelig: onderste helft nog eens schillen (links onder). Echte dikke over hele lengte, over 2/3 van hoogte, over 1/3 van hoogte...



Aspergebouillon koken (ook die allereerste schijfjes platgedrukt erbij), met zout en iets suiker.



Eieren pocheren in water, net niet kokend, met een scheut azijn. Ei breken in pollepel, warm water van pan in pollepel laten lopen, in pan dan dus, pollepel kantelen. Niet op de slierten letten; ze lukten uitstekend; zie volgende foto. Met schuimspaan eruit halen.
Naast die eieren kan er trouwens ook -erg goede- gekookte ham bij.



Kijk...



Konten naar een kant, van dik naar dun (hier was er weinig verschil), dikke konten precies boven de vlam. En het kookwater is natuurlijk die asperge-bouillon...



Uh...



Uh...



Over erotisch gesproken... En dan nog afgezien van die afrodisiacum-asperges...
O en vergeet de nootmuskaat niet. Iets, en vers geraspt...

Recept van bovenstaande, voor zover er nog iets over te vertellen valt.
Koop geen, nooit, goedkope maïs en laat altijd erg goed uitlekken.
Ik pocheerde de eieren, smolt boter, piepte -later- de eieren + maïs warm; had daar misschien een deel van de gesmolten boter bij moeten doen.
Verder niks te melden dienaangaande. de foto's spreken voor zich, toch?



Vooral deze nepper!

Trouw streekgerechten-site hier (alle links hier in een nieuw venster). Leuk! Plaats zelf, zoek op de kaart etc.

O, wacht, dat vergat ik. Youtube La grande bouffe.
De grootste scheet ever hier.

Recept. Eindelijk...
Appelmoes, niet chic
Stukken goudreinet met ietsje water en wat suikerkapotkoken en prakken (eventueel grof) of door de draaizeef halen.
Er kan ietsje zout bij, wat citroenschil en/of kaneel.
Engels; applesauce
Gebruik zoete appelen en geen suiker.



Tsjee! De Mosselman!

Cultuur en zo. Alweer eindelijk...
Kunsthal, troostmeisjes hier.
Verkiezings-affiches hier. Wat een shit-site...
Hoerengracht hier.
"Studio Job in Antwerpen" hier maar wat er nou precies bedoeld is, geen idee
Eastward bound. Fotomuseum Den Haag krijgt de prijs voor de langste link dit jaar!. Hier. Klik de link en zie de adresbalk. Niet dat ie erin past hoor! Tsjongejonge...

Nou, zo kan ie wel weer...