maandag 12 april 2010
Gisteren, vandaag...
(Zie onder)
Gisteren tweede deel van die Sop lontong. Was zo lekker dat ik ervan droomde.
Vandaag ovenschotel aardappelen, prei, oude kaas. Room? Dan + basilicum en rozemarijn. Vreemde combinatie, ooit per vergissing ontdekt en erg lekker bij prei + room.
Vandaag nog een keer die "onbekende monumenten" in Bordeaux, nu haffeltje dat met één foto / stuk afkan.
Boven de Duitse onderzeeboot-basis, aan het grote droogdok. Zo weggelopen uit Das Boot.
Hieronder een gevel-detail van de -jammergenoeg tig keren vertimmerde- St. Pierre kerk. Vooral jammer omdat die kerk in een mooi oud deel van Bordeaux ligt. Vlak naast St. Eloi (zie enkele dagen geleden of search the blog).
Tupperware in het Haags Gemeentemuseum hier (alle links hier in een nieuw venster). Kijk, dat is culinair én kunst ook nog. Toch?!
Jezus, twee Jezus-tentoonstellingen! Alle twee in Turijn, ivm. die lijkwade ongetwijfeld.
Schilderijen en beelden en kunst zeg maar hier in de Venaria Reale (Koninklijke venerische?).
In de Mole Antonielliana, soort toren-monument waarin het filmmuseum, een tentoonstelling over Jezus-films. Hier.
Rue Capdeville, tegenover de Basilique Saint-Seurin. Maar je moet van die kerk wel naar de straat lopen want anders zie je dit pand niet ivm. de bomen.
Recept
Aardappeltaart met vis
Snijd aardappelen in schijfjes, doe ze in een ovenschaal, giet er een scheut olijfolie over, bestrooi met wat zout, hussel om, weer wat zout enz. en bak ze half gaar op ongeveer 200 graden.
Haal de helft van de aardappelen uit de schaal, en beleg de overgebleven helft met stukken witte vis (indien diepvries: ontdooid in een vergiet), dunne uienringen, kleine stukjes knoflook en gehakte platte peterselie.
Leg er de rest van de aardappelen op.
Klop eieren los met room en versgemalen witte peper en giet dit over de aardappelen.
Bak op 180 graden tot het ei is gestold.
In plaats van zout kunnen, samen met de knoflook, kleine stukjes ansjovis worden gebruikt en/of zwarte olijven.
Er kunnen ook garnalen door. Toe maar.
Het stads-archief van Bordeaux. Een uiterst lieflijk plekje (poortje door), niet ver van de kathedraal.
Is dit een soort van nog-wijfelende Jugendstil?
Opvallend trouwens hoe zeldzaam Jugendstil is in Bordeaux, om over Art Deco nog maar niet te spreken.
Zag gisteren een eerste stukje van de twee DVDs Once upon a time in America. Niet slecht.
Literaire tijdschriften, trouwens, hier.
En Schwob, for whatever it's worth hier.
Maar over Bordeaux en Jugendstil gesproken: zie hier.
Place Larrieu. Daar ook een fraaie fontein en enkele mooie pandjes in de omgeving.
Moet vroeg Jugendstil zijn want de fontein is van 1901. Of is dit hek van later misschien? Bordeaux was rijk dus Jugendstil kan er vroeg ingeslopen zijn. Blijft nog steeds een raadsel waarom je het zo weinig ziet.
Zag gisteren ook even het begin van The Warlords. Jee, wat een shitfilm.
Cours d'Albert, tegenover de zijkant van het gerechtsgebouw (op open binnenplaats, kantooruren)
Recept
Aardappeltjes op grofzout
Borstel kleine nieuwe aardappelen goed schoon.
Werk eiwitten door zeezout (een eiwit op 125 gram), geperste knoflook en eventueel groene kruiden.
Vet een bakplaat in, leg er een laag zeezout-mengsel op ter grootte van het oppervlak wat de aardappelen innemen, tegen elkaar aan gelegd.
Leg de aardappelen erop en bedek met de rest van het mengsel.
Bak op 230 graden een klein half uur tot de korst goudbruin is, sla die kapot, breek de aardappelen eruit, borstel ze schoon en serveer met mayonaise waardoorheen tabasco en knoflook.
Fontaine de la Grave. Vroeger was hier inderdaad een fontein. Dit ding wat ervoor in de plaats gekomen is wekte bij mij de indruk van modern. Nee hoor. 19e eeuw.
Publié par Maarten van Thiel à 17:07:00