woensdag 21 april 2010

Vandaag


die antroewa (kleine witte aubergines; search the blog of zie morgen; vergat ik te vertellen dat het -kleinere dan Surinaamse- Afrikaanse zijn?), bloedworst en bakbanaan.
Bloedworst? Of ze dat in Suriname eten weet ik niet, lijkt me wel, maar in Guyana iig. wel. Dat is dan natuurlijk wel die zuid Europese vorm, die bruine "verse worsten".Frans Guyana. Links papaya, daarnaast wat ze in Indonesië kookbanaan noemen (koken in de schil), daaronder oker, daaronder ? (awarra? soort dadel, gezien hoe ze aan elkaar zitten?). Die harige dingen dat is familie van de sopropo en de komkommer en zo.
Ik heb de indruk, ook nav. wat je op markten in Frankrijk ziet, dat er nogal wat verschil is tussen de Guyaanse en de Surinaamse groenten, al liggen die landen naast elkaar.Als je de andere kant op gaat, naar het westen, (Engels) Guyana, dan lijkt het veel meer op Suriname. Zie boven. Kouseband, Madame Jeanette, cassave...
Overigens schreef ik een tijdje geleden over een ander komkommer-familielid, christofine (search the blog), "uit Frans Guyana". Dat je die in Suriname niet zag. Nee, ze schijnen uit Réunion te komen.

Mooi trouwens, al die ontdekkingsreis-namen. Réunion: elkaar weer terugzien. Natal (die heb je overal): kerst. Flores: bloemen (o, dat vertelde ik laatst al). Paaseiland. Asunción, opstijging, hemelvaart. De mooiste is Montevideo. Monte VI de O, berg 6 van(uit het) oeste = westen.

Recept
Anijs-donuts, Rosquillas de anís, Valencia.
Klop een ei met vier eetlepels olijfolie, klop er dan vier eetlepels melk door en daarna idem raki of droge sambuca (bestaat dat? hoe dan ook, het hoort met droge chinchón).
Werk er 500 gram bloem door en suiker naar smaak.
Wrijf je handen goed in met bloem, vorm donuts van het deeg en bak die aan twee kanten in flink olijfolie. (Zo bakken ze in Spanje ook friet; soort diepe steelpan zonder steel maar met twee oren, olijfolie laten ze erin van dag op dag.)
Bestrooi met poedersuiker en kaneel.Nieuw muziekje op m'n site, Amalia Rodrigues, O Fado ([oe fAAHdoe], de fado). Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Zag gisterenavond de tweede helft van Rosemary's Baby. O ja, zo liep het af...
Vanavond Het paard van Sinterklaasof misschien Angst essen Seele auf (Alle Turken heten Ali).Recept
Anijskoeken, tortas de anís of ook wel de aceite (anijs- of oliekoeken), zuid Spanje.
Maak deeg van 125 gram bloem, 50 cc olijfolie en idem bier, een eetlepel anijszaad en zout.
Maak er acht balletjes van en rol die goed plat.
Bestrooi met wat sesam- en wat meer anijszaad, en met suiker; rol deze toevoegingen er met de deegroller enigszins in.
Bak de koeken acht minuten op 200 graden; karameliseer (hoe schrijf je dat?) de suiker eventueel onder de gril.
Soms gaat er ook maanzaad in.
Bij SdB en AH kan je ze krijgen. Erg lekker. Dat frisse van de anijs... Is een feite een variant op Sefardische matze, "tortas".