vrijdag 9 april 2010

Vanalles maar weer eens




(Zie onder)

Komende drie dagen.
In de planning zat sop lontong (kippenbouillon, kip, kool, lontong; er móet kentjoer / kencur in!), lasagne (schande, twee keer vlees in drie dagen maar ik beloofde iemand het te maken, terwijl ik die kip etc. al had want die bouillon moest trekken) en ovenschotel aardappelen - prei - kaas (witte wijn...).
De dag van de lasagne kwam er niet op aan. Hoe te plannen, of liever: met welke argumenten. Meeste werk / dag met meeste tijd: maakt niks uit. Slechtst bewaarbaar: maakt weinig uit.
Argument gevonden. Die sop lontong wordt gegarandeerd twee forse porties, dus dát vandaag, en de tweede overmorgen, morgen die lasagne (mail even P'tje dat je het hebt gelezen!) en die aardappelen - prei - geraspte kaas kunnen best wachten tot maandag.
Zo.



Als boven: nog een van die in geen enkele gids te vinden juweeltjes in Bordeaux, St. Eulalie. Juichende gotiek.
Nou zag ik vanmorgen toevallig in Trouw dit (alle links hier in een nieuw venster). Dat is leuk, speels. Twee verschillende! Maar St. Eulalie-raam is enkel en alleen mooi. De man die dat maakte hoefde niks te bewijzen.
St. Eulalie: tegenover de lange kant van het -ook wel bezienswaardige- St. André ziekenhuis. Rue Jean Burguet. (Zag, dat opzoekend, een St. Nicolas-kerk die ik niet ken en een grote moskee.)

Films. Geloof het of geloof het niet, alweer twee binnengekregen. The Third Man en Het paard van Sinterklaas. En ja, ik weet dat dat een kinderfilm is. Maar alleen het verhaal al. Chinees meisje komt met d'r moeder naar Nederland waar pa een restaurantje drijft. En dan komt Sinterklaas op dat paard en aan Sinterklaas kan je cadeau'tjes vragen. Nou, dus vraagt ze een paard. Toch?!



Recept. Eindelijk.
Aardappelpie met vis
Maak aardappelpuree, maar gebruik aardappel en meiknolletjes (gewicht drie op twee), en gebruik crème fraiche in plaats van melk.
Leg dikke filets van witte vis in koude melk, met wat peterselie en witte peperkorrels. Breng langzaam aan de kook, zet het vuur helemaal laag, doe een deksel op de pan en laat nog vijf minuten staan.
Giet af (bewaar de vloeistof) en laat de vis koelen.
Maak een saus van boter, bloem, het gezeefde kookvocht en witte wijn.
Proef op peper en zout.
Haal van het vuur en meng er gehakte dille door, kappertjes en geraspte sinaasappelschil.
Bekleed de bodem van een ingevette lage ovenschotel, leg daar de vis (in blokjes) op, leg er wat gekookte gepelde garnalen op, en giet er de saus over.
Kantel de schaal wat op en neer zodat de saus ook goed tussen en onder de vis komt.
Schep er de rest van de puree over en werk mooi af.
Laat geheel koelen en zet dan de schaal 24 uur in de ijskast.
Bak een klein uur in de oven op 190 graden.
Jammie...



O, en zie die zowat altijd fantastische blauwe lucht van Bordeaux. Om nog maar niet te spreken over het avondrood...

Gisteren dus Fitzcarraldo, waanzinnig. Vanavond nog niet die groene cobra, Cobra Verde, maar wat spitten in de forsche stapel DVDs.
Gisteren trouwens ook, toe maar, Nicholas Nickelby. Aardig en zo, maar de intro is ongelofelijk mooi. Uitgevoerd als een soort poppenkast.

Gisteren, maar niet foto-waardig, kliekjes. Maar lekker! Echt erg lekker. Die velderwten, ook wel jonge capucijners, zijn vrij stevig, wat bv. erg lekker is in Chili con carne, maar hier worden ze iets overkookt omdat ze moeten wachten op het pocheren van de eieren. Geeft niks. Heerlijk in dit recept, als ze net wat week zijn.

Pinda-olie, ui, knof, gember.
Komijn, geplet korianderzaad.
Sambal setan (sambal Satan; opgepast dus). Even roeren, rijstwijn of medium sherry, pruttelen.
Hoisin, proef.
Velderwten erdoor, restje straw mushrooms, eieren erin pocheren.



Dit is St. Eulalie zelf. Beetje eclectisch tussen die renaissance(?) ramen, maar mooi. Een levend monument zeg maar.
Zoals gisteren over Eloi, vandaag over Eulalie. Voluit St. Eulalia van Mérida.
Hier.

Oosterschelde-kreeft hier.

Erg aardige site hier. De Verspreidingsatlas voor mossen, korstmossen en kranswieren. Interessant? Ja! Én paddestoelen! Hier.
Of mag je die niet plukken? Het ene jaar lees je dat het niet mag, dan weer wel want die sporen zijn toch al overal heen, dan worden er weer Polen opgepakt... Je weet het niet...
Lactarius deliciosus, de naam zegt het al, hier.
Eekhoorntjesbrood hier, wow!



O, maar zo midden- of laat-gothisch is dat gewelf nou ook weer niet, behalve dan het koor.
En van buiten krijg je niet de indruk dat die kerk zo diep is.
Maar toch, zou ik een katholiek oud vrouwtje zijn in Bordeaux, dan ging ik daar ter kerk, verdomd. Of het een beetje uit het centrum ligt of niet. (Op de Santiago-route, trouwens, lijkt me.) (O, inderdaad; in Bordeaux sur les chemins de Saint Jaques de Compostelle staat het op de kaart als nummer 15.)



Recept
Aardappel-preisoep, Vichyssoise, Frankrijk
Maak kippenbouillon en kook daarin gelijke hoeveelheden niet te fijn gesneden prei en blokjes aardappel langzaam gaar.
Pureer, roer er room door en koel goed.
Serveer in gekoelde kommen, met gehakte bieslook erover.
Of: serveer warm, met geraspte Gruyère erover.



En verder weet ik niks meer te vertellen.



Behalve dan dat je in Bordeaux weinig barok ziet.