zaterdag 17 april 2010
Zaterdag alweer
Ben nog steeds een deel van mijn boeken kwijt, maar ja, niet alles uitgepakt.
Herlas De Eilanden van Alberts. Wilde toen ook "dat andere deel" lezen, In en uit het paradijs getild, waarvan trouwens het tiepe humor door Kousbroek aangehaald werd in Het Oost-Indisch kampsyndroom, wat ik laatst las. Bestelde dat op de bieb. Exemplaar uit 1993, nog nooit geopend geweest... Zulke mooie boeken alle twee. Spelen op Madura en op eilanden tussen Madura en Celebes / Sulawesi.
Madura is trouwens Portugees (of Spaans) voor rijp; Flores idem voor bloemen.
Stieren-rennen op Madura. Ook hier (alle links hier in een nieuw venster).
Soto / sop / soep Madura hier.
Humor Alberts: "Het was half acht in de avond. Het regende niet, maar het had best kunnen regenen, want de twee voorzaaltjes van het Noord- en Zuidhollands koffiehuis tegenover het Amsterdamse Centraal Station waren somber genoeg."
Hahaha vanmiddag... Kroeg, wijn, Kaapse Pragt, ik zeg Paapse kracht!
(Moet nog regelmatig aan die tiepe denken die net in Zuid Afrika geweest was, in Geertruidenberg enorm lekker Indonesische kip kookte, wijn kreeg die wat zoetig was, en die zei "Ons drink nie soetwijn nie".)
Recept
Alicantijnse vissoep, bullavesa, bouillabaisse dus
Maak een goede visbouillon met flink knoflook, tijm en laurier, en maak daarin stukjes heek, kabeljauw, zeeduivel enzovoorts warm, stukjes die eerst even heel kort in boter zijn aangebakken. (De bouillon wordt natuurlijk gemaakt van het afval van die vis.)
Rooster schijven stokbrood en wrijf er halve tenen knoflook op kapot.
Leg het brood op borden, schep er vis op en giet er de soep over. Systeem waterzooi dus, als het goed is tenminste, met die waterzooi. En systeem pellotas, search the blog.
Dat zie je veel in Zuid Europa, ook die enorme paella's en in Italië die enorme polenta's.
Hendrik Jan Wolter hier. (de tiepo die deze site gemaakt heeft krijgt de prijs voor me meest zwakzinnige pagina-naam, ik bedoel het adres; zie je "adres-balk" bovenin je browser).
Schreef gisteren dat ik venkelzaad had gekocht. Enorm lekker en onmisbaar in Gemarineerde inktvis.
Snijd de lijven van niet te grote inktvissen in ringetjes. Gebruik liefst exemplaren met een onbeschadigd vel, en haal dat vel er niet af.
Doe de ringen in kokend water met zout, en kook tot ze gaar zijn.
Giet af en spoel koud.
Maak de marinade: meng witte wijnazijn en olijfolie, en kruid met geplet venkelzaad, idem korianderzaad, wat groene kruiden, laurier, zout cayennepeper en Worcestershire; voeg gesnipperde ui en idem knoflook toe, en geknipt selderijblad.
Doe de marinade in een pot en voeg de inktvisringen toe.
Laat twee dagen marineren op een koele plek, regelmatig omroerend.
Serveer op een salade van sla, tomaat, komkommer, ui en zwarte olijven.
Niet bewaren.
De truc met dat vel is dat dat vel op die ringetjes krimpt, en er dus een zwart streepje rond dat -ingeknepen- ringetje overblijft.
Vanavond couscous, okra, verse zalm- en tonijnstukjes. Zie morgen.
Gisteren zie hieronder.
Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel.
Groene curry pasta, geraspte cocos, rijstwijn (of medium sherry).
Kardamom (alleen zwarte pitjes gebruiken! Gele / bruine in de vuilnisbak).
Kleine stukjes Madame Jeanette.
Breng op smaak met light soy.
Quorn (naturel, stukjes, maar ik gebruikte bij gebrek aan beter balletjes) kort wokken in wat pinda-olie, uit de pan.
Verse shiitake-stukjes (van de hoed, steel niet gebruiken) in de pan wokken, uit.
Quorn en shiitake bij de rest.
Eten met chapati. Erg lekker, verdomd.
Zag, nou ja: herzag gisteren The third man. Goed maar toch iets oud geworden. Natuurlijk. Orson Welles. Realiseer me dat ik "de beste film ooit", Citizen Kane, van Welles, nooit heb gezien. Genoteerd.
Herzag ook The great Gatsby. Viel me wat tegen.
Citizen Kane
Publié par Maarten van Thiel à 18:12:00