zondag 25 oktober 2009

Vanalles


Eerst maar even die foto hieronder. Dat zijn zelfportretten van die rare dokter Wiegersma uit Deurne, waarop Dorp aan de rivier is gebaseerd; die man was een zeer verdienstelijk schilder. Hij was trouwens goed bevriend met oa. Zadkine en Permeke.



Rechter doek heet Medicus-pictor, medicus-schilder.

Mooie tentoonstelling over Oman in Amsterdam. Hier (alle links hier altijd in nieuw venster).

Keuken Oman hier en hieronder.



Was gisteren trouwens vergeten te vertellen dat ik ossestaartsoep had gemaakt, van Schotse hooglander staart. Want Tom, die zo uitmuntende slager waarvan de winkel jammergenoeg dicht ging, die werkt nog vanuit achter de winkel voor hotels en zo, maar ook voor partikulieren.
Verwijder vet van de staart.
Hak de staart in stukken, spoel schoon en dep droog.
Bak de stukken goed bruin in boter, samen met grofgesneden runder-stoofvlees (de helft van het gewicht van de staart).
Voeg runderbouillon toe, zout en eventueel peper.
Breng aan de kook, schuim af en laat met een deksel op de pan drie uur zachtjes doorkoken.
Giet de soep door een zeef, doe de bouillon in een schone pan en voeg het rundvlees toe.
Zodra voldoende afgekoeld het staartvlees van de botten halen en ook in de soep doen.
Breng de soep aan de kook met wat ui en selderijblad.
Laat een half uur zachtjes doorkoken.
Variatie
Laat het laatste half uur aardappelstukjes meekoken en/of gepelde gerst.

Overigens: mensen die graag met ossestaart koken, die moeten eens een Google doen op oxtail recipe chinese.



In dat blaadje van Super de Boer staan tenminste ook gewone, simpele, klassieke gerechten. Vorige: ribeye, rumpsteak, entrecôte Café de Paris, ossenhaas Gorgonzola, dat soort werk, Ook een stel leuke recepten met beschuit: ontbijtbeschuitje met warme melk en bruine suiker, zalmfilet met knapperig beschuit-pestokorstje, beschuit Hawaï, beschuittoetje met sinaasappel en aardbeienjam, wentelteefjes van beschuit, appelcrumble met beschuit en appelmoes.



Yummy crumble

Recept
Sterretjes, étoiles, Frankrijk.
Meng 100 gram patisseriebloem met 50 gram witte basterdsuiker en een beetje zout.
Snijd er met twee messen 70 gram koude boter door, werk er wat bruine rum door en heel fijn gesneden gekonfijt fruit.
Kneed het deeg snel met kouden handen (handen onder de koude kraan houden), en laat het dan in folie gepakt goed koelen.
Rol er een platte lap van, steek daar sterretjes uit, en bak die op een ingevette plaat 15 minuten op 175 graden.
Koel op een rooster en bestrooi met poedersuiker.



Choco-cappucino étoiles van oetker.fr .