woensdag 7 oktober 2009
06-10
Creuse
Even nog wat over die oester(link) van laatst. Artikel in NRCNext was dat. Dat oesters altijd rauw lekkerder zijn. Dat is natuurlijk klets.
Op de eerste plaats heb je platte oesters, die kan je alleen rauw eten. Maar je hebt ook creuses, holle, dikke, die kan je op allerlei manieren eten. En waar ik in Frankrijk zat, daar kocht ik 14 enorme Arcachon creuses voor 5 Eu. Kijk, en dan ga je natuurlijk experimenteren! Oven. Geblancheerde prei en wat kaas; stukjes verse worst; stukjes merguez, stukjes worstvlees in buiknet; you name it... Search the blog op oesters. En ik maakte dat soort dingen elke zondag. Grote verbaasde Franse ogen om hoe lekker het was...
Belon. Staan in sjieke restaurants op de kaart als Les Six Belons, de zes belons. Restaurant, Amsterdam, 20 jaar geleden. Les six Balons.
Recept
Spaanse appelpudding
1,5 kilo appel, 12 eetlepels suiker, 100 gram boter, 7 eieren.
Maak "appelmoes" met appel, suiker en boter; er moeten nog stukjes appel te zien zijn.
Koel.
Klop de eieren enigszins los en werk door de appel.
Maak caramel van 4 eetlepels suiker met citroensap naar smaak.
Smeer de wanden en bodem van een cake-vorm in met de caramel, stort er het appel-mengsel in en bak op 180 graden, een dik half uur; controleer met een naald of het ei is gestold.
Laat koelen, stort uit de vorm en snij in plakken.
Serveer met vanille-saus (zie vanille-vla; dunne versie) en rood fruit.
Begon vanavond aan Kritiek / Aanvullingen op DeDikke vanaf M. Voorlopig weinig te melden.
Ik heb er ergens een link naar een heel mooi zeemanslied vermeld. Dat ik dat hier zou neerschrijven.
OK, maar uit het hoofd. Nog geen internet / geluidsinstallatie.
En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zo veel zeemanskroegen
[endaarHEPjezoveelzeemans kroEOEOEOEgen]
Holaderee holaderaa
En daar heb je zo veel zeemanskroegen
En al wie daar naar binnen gaat
Die beleeft er veel genoegen
hol...
En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je speelman Fransen
Hol...
En als die dan de horlepiep speelt
Dan gaat alle zeelui dansen
Hol...
En in Amsterdam en in Rotterdam
En daar heb je zoveel zeemansvrouwen
Hol...
En als de man naar zee toe gaat
Nou dan gaan ze ´t met een ander houwen
Hol...
En als een schip de grond in gaat
Nou dan lopen ze in de rouwe
Hol...
Recept
Spaanse donuts, almojábanas
Breng in een pan met een dikke bodem 400 cc water aan de kook met 200 cc olijfolie en twee eetlepels suiker.
Als het mengsel kookt dit van het vuur halen, er in een keer 500 gram bloem bijstorten (gebruik liefst harde bloem zoals voor pizza), even omroeren en dan op laag vuur stevig omroeren tot het deeg loslaat van de pan.
Haal van het vuur en kneed het even door met een dubbelgeslagen theedoek tegen de warmte.
Werk er stuk voor stuk zes eieren door; je moet een stevig maar niet stug deeg krijgen.
Vorm donuts van het deeg en bak ze in de oven bij 150 graden, een 20 à 25 minuten.
Maak stroop van 600 cc water, 500 cc suiker en citroenrasp naar smaak; laat, als het kookt, een minuut of vijf zachtjes doorkoken.
Doop de donuts in de stroop en laat ze koelen.
Maakte gisteren iets lekkers van maïs, champignons en krielscharrel-ei´tjes. O en dat zuurkool koken voor de buren dat wordt zaterdag.
Gisteren mooie post in het Bordeaux blog (zie link linksboven) over de putti, die kleine blote jongetjes, soms engeltjes. Je struikelt er daar over.
En vandaag weer 10 koppen, C.
Publié par Maarten à 15:32:00