vrijdag 23 oktober 2009

Allerhande


Was vandaag voor het eerst bij de nieuwe (nood)AH. Druiven in de aanbieding, "Blauwe" maar dus van die roze die compact van binnen zijn. Erg leuk om mee te garneren in schijfjes; niemand die het raadt.Erg leuke prent in Trouw eergisteren (in De Verdieping, een katern waar je wel "aan toe moet komen"; de naam is erg juist).
Trouwens de strip Anton Dingemans op pagina 2 is ook heel erg goed.Vrijdag, dus ik post dan voorlopig bloemen van Asclepiadaceae, die ik verzamelde.
Cryptostegia fusca.

Recept
Stamp met...
Rauwe andijvie
Rauwe spinazie
Zeer kort geblancheerde prei
Kort geblancheerde venkel
Knolselderij (kook puree van 2/3 aardappel en 1/3 knolselderij)
Bijna gaar gekookte boerenkool
Idem rode kool
DoperwtenCalotropis procera

Nam bij AH de Allerhande mee. Ga er eens doorheen.
Marokaanse kip met abrikozen. Goed idee. Tunesië: kwartel met vijgen. Afghanistan: lamstong met zure abrikozen en een soort kerrie. Maakte ik ooit voor het Nederlandse dameshockey elftal, een partij sjieke potten in Utrecht.
Het gaat over kruiden, "Kruidige herfstgerechten". Hier koriander, kaneel. Ik denk dat je beter raz el hanout kunt gebruiken.Cynanchum marnieranum
Had ik heel dikwijls in bloei. Een ding: de bloemetjes zijn zo klein dat je een vergrootglas nodig hebt.

Runderstoofschotel met kruidnagel en bier.
Ik heb altijd enkele verschillende flesjes bier op voorraad, voor gebruik in de keuken. Gehaktballetjes (in varkensnet) gestoofd in Leffe; beef of lamb in Guinness...
Hier bokbier, kruidnagel, foelie, laurier. Ik zou uiterst weinig kruidnagel gebruiken en redelijk wat piment. Overigens "10 kruidnagels" hier; hoho...Fockea edulis, de eetbare.
Fockea is een caudiciforme plant; zie de website van een vriend hier (alle links openen in een nieuw venster).

Kruidkoek met gember en kardemom.
Verse gember, kardemompoeder (nee natuurlijk, maar AH kan geen kardemom-peulen verkopen want je weet nooit of ze goed zijn; alleen zwarte pitjes tellen mee), speculaaskruiden.

Trouwens "als je de zaden [van kardemom] maalt komt er een sterk aroma vrij"; reden om geen poeder te kopen zou ik zeggen.
Over kaneel een heel verhaal van de zachte binnenkant van de bast wordt opgerold. Ja, maar je kan dus bij AH en trouwens bij geen enkele supermarkt echte kaneelstokjes kopen, stokjes die je met je vingers kan verpulveren. Alleen die keiharde dikke nepkaneel.Huernia bayeri
Dit is mimicri van een stinkende wond in een koeiehuid.

"Seizoenenpeper", daar hebben ze het ook over. "Roze peper is een bes van een Zuid-Amerikaanse struik". Smaakt het ook ergens naar?

Foelie: "Het wordt gebruikt in vleesgerechten". Foelie gebruik je in vloeistof; in bakken en rauw (asperges!) gebruik je nootmuskaat.Huernia confusa
Dit is zo'n koeiezweer met zo'n dikke rode rand eromheen. Vroeger in Brabant heb ik ze wel gezien.

We gaan verder met Allerhande.
Tarte tatin. Officieel Tarte des demoiselles Tatin, taart van de juffers Tatin. Ook wel Tarte à l'envers, omgedraaide taart. (Ooit in Antwerpen, Frans Anvers, op de kaart als Tarte à l'Anvers).
"Het is eigenlijk een mislukte taart want hij ligt ondersteboven", wat een klets.
Wat je nooit leest bij Tarte Tatin recepten is, dat als je het goed doet, je de taart meteen moet eten. Want anders bijt je je tanden kapot op de gestolde caramel.Hoya multiflora

Het gaat nu, laatste mededeling, over "favoriete appeltaarten". Weinig vermeldenswaard. Iemand gebruikt Elstar of Jonagold. Ik altijd goudreinetten.
Morgen ga ik nader in op Griekse appeltaart.

Toscaanse appeltaart
Roer 150 gram boter smeiïg met 150 gram suiker.
Werk er 300 gram bloem door, 150 gram gesmolten boter, rasp van een citroen, nootmuskaat, bakpoeder, wat zout en 100 cc melk.
Vet een vorm in en bestrooi met bloem.
Giet het beslag in de vorm en leg daar flink stukjes appel op.
Bak een uur bij 170 graden en serveer, bijna afgekoeld, met slagroom.Hoodia pedicellata