zaterdag 17 oktober 2009

17-10, Bomans bv.


Ik had het laatst over Van Duinkerken en rond die tijd ook over Ter Braak. En wat lees ik nu in Bomans, Volkskrant 10, 11, 14/08/1945, Verliezen onzer letterkunde (over welke schrijvers we in/door de oorlog verloren): “Hoeveel voortreffelijk apologetisch werk zou de ‘babbelzieke Christen’ [Ter Braak’s tekst] Anton van Duinkerken niet geschreven hebben indien Ter Braak hem niet had uitgedaagd?”(IV Volkskrant; V, nog niet uitgepakt, Elsevier; VI radio en verspreid.)

Gisteren
. Ziet er niet uit op die foto hieronder maar smaakte heerlijk. Vertelde ik trouwens al eens dat ik thuis zowat altijd eenpansgerechten maak? Ik kook veel bij anderen en daar nooit. Maar goed. Gisteren.
Olijfolie, ui, knof, wat prei.
Tomatenpuree, even pruttelen, tomatenblokjes (altijd uit blik of pak want veel lekkerder dan rijp, behalve als je aan aan de plant gerijpte overrijpe tomaten kunt komen), buillon en rode wijn, flink witte peper, basilicum – oregano - (liefst berg-)bonenkruid, laurier, zoet paprikapoeder.
Wat laten inkoken en er dan aardappelstukjes in koken.
Proeven.
Gehaktballetjes maken met heel fijn gesnipperde ui erin en knof, p/z en eigeel en paneermeel en die in de saus laten garen. Je kan ze eerst bruinbakken maar dit heeft ook zijn charme.Recept
Sperziebonen uit Andalusië. Dat wil zeggen: met sherry en sesamzaad, wat ze daar beide veel gebruiken.
Bak sperziebonen-stukjes met grofgesneden ui en knoflook in olijfolie en goed omscheppend aan op hoog vuur tot ze beginnen te verkleuren.
Strooi er flink sesamzaad over, schep enkele keren om en blus op laag vuur met droge sherry.
Doe er bouillon bij en peper en kook de bonen gaar.
Kook de bouillon in en proef op zout.In Teylers in Haarlem (fantastisch, sinds de 18e eeuw onveranderde inrichting) hebben ze een schedel van een voorouder van Bush!
Teylers hier (nieuw venster zoals altijd hier).

F1. Derde vrije training. Uitgesteld ivm. enorme hoosbuien. Momenteel, na een crash (er staat op Yahoo Sports niet bij van wie!) en na enkele keren stilleggen door de regen staan de twee Williams vooraan.