vrijdag 16 oktober 2009

16-10


Vanaf vandaag enkele weken eens per week foto´s van bloemen van Asclepiadaceae, planten van de soort waarin ook de Hoya en de Stephanotus. Ik heb die planten altijd verzameld maar op een gegeven moment weggedaan aan diverse horti. Diverse want elke hortus heeft bepaalde specialiteiten. De mooiste verzameling Ascleps in Nederland heeft de VU.
Ik verzamelde bladsucculenten, stamsucculenten en caudiciforme (van die knollen met blaadjes eraan die in de droge tijd afsterven); heb de eerste twee weggedaan en ben ook andere caudi's gaan verzamelen, toe die weer weg etc.
En eerst even, over Hoya gesproken: er bestaat een nabij familielid van de Hoya, Vincetoxicum, dat winterhard is.Dit is Vincetoxicum nigrum, in mijn vorige tuin. Je kan op marktplaats zaad vinden. Nigrum is de “zwarte” die vroeger in de duinen bij Wassenaar voorkwam, ingevoerd als zaad in Frans fazantenvoer. Die fazanten vlogen dan elke dag op een bepaalde tijd over een bepaalde plek en dan deed Bernard pang! Vroeger had je in zuid Limburg album, de witte.
Vincetoxicum is giftig zoals de naam zegt, maar ik meen alleen voor herkouwers.
O, en Ascleps worden dikwijls de orchideeën van de succulente planten genoemd. Hoya en Stephanotus zijn ook succulenten: bladsucculenten.
O, en nog wat over Ascleps: behalve in erg koude gebieden komen ze overal op aarde voor, wat een zeldzaamheid is.Brachystelma angustum

Voor ik het vergeet: zoekend naar Yahoo Sports voor de F1 vond ik Yahoo Foods, nooit van gehoord. Hier (alle links hier altijd in nieuw venster).

Steeds maar op de radio dat hartaanval-hulpverleningsgedoe, hoe meer mensen meedoen hoe meer ziektenkosten de overheid bespaart, kost dat cursusje vier tientjes! Schande!Caralluma lugardii

Recept
Speculaas
Kneed vier koppen fijne bloem door een kop boter.
Werk er doorheen: anderhalve kop bruine suiker, een theelepel zout, vier theelepels bakpoeder, een theelepel kaneel, wat gemalen kruidnagel, idem nootmuskaat, idem gember en idem zwarte peper.
Werk er melk door tot je een stevig deeg hebt.
Rul dun uit op een met bloem bestoven werkvlak en snij in stukken van speculaas-formaat.
Beleg eventueel met geblancheerde amandelen.
Bak op ingevet bakpapier lichtbruin op 165 graden.
Tip. Maak eens koekjes van half speculaasdeeg en half boterkoekdeeg!Ceropegia crassifolia

Herlas Nader tot u waarin ergens als motto “An unhappy childhood is a writers goldmine”. Herinnerde me wat. Vroeger, als je met een stel intellectuelen na fors drank een ouwehoer-onderwerp nodig had dan ging je filosoferen / discussiëren over het volgende. Je hebt “An unhappy..” en je hebt “A dirty mind is a joy for ever”. Waarom kan je wel zeggen “A dirty mind is a writers goldmine” maar niet tevens “An unhappy childhood is a joy for ever”.Duvaliandra dioscorioides

Dit is een bloem die, om insecten te lokken in heel hete dorre streken, ruikt naar rottend vlees. En die haren dat lijkt de schimmel daarop. Heel vreemd: als je heel zachtjes blaast blijven die haren stilstaan, iets harder dan gaan ze bewegen, nog harder dan gaan ze niet harder bewegen maar zelfde tempo.

Recept
Spekkoek, kwee lapis, Indonesië
Splits 20 eieren.
Roer de dooiers smeuïg met 500 gram suiker.
Werk er, stevig kloppend met een garde, 300 gram bloem door (liefst rijstebloem).
Klop de eiwitten schuimig en spatel ze door het beslag.
Giet de helft van het beslag in een andere kom, en roer daar een theelepel van elk van de volgende kruiden door, alles gemalen: nootmuskaat, kruidnagel, kardamom, kaneel en foelie.
Vet een springvorm in en stort er een dun laagje van het ongekruide beslag in.
Bak in een hete oven tot het goed gestold is.
Giet er een dun laagje van het gekruide beslag over enzovoorts, tot het beslag op is.
Laat koelen.Echidnopsis squamulata

Keek eens wat beter naaar de analytics van deze site. Gemiddelde aantal bezoekers per dag zit nu net boven de 100. En er zijn 82 bezoekers die al 201 keer of meer gekomen zijn! (100 = over een maand, 82 = vanaf het begin.)
Overigens komt meer dan de helft van de bezoekers via Google. Daarom is het “ontrouwheids-percentage” (mensen die niet naar een andere pagina doorklikken) hoog, 60% of zo. Maar dat is niet zo vreemd, die hebben wel of niet gevonden wat ze zochten en klikken dus niet door. Daarnaast moet je niet vergeten dat die eerste pagina enorm lang is, èn dat de vaste klanten iha. alleen die eerste, nieuwe voor hen, pagina zullen bekijken.Edithcolea grandis

Dit is ook een soort mimicry; rottend vlees? beschimmeld spul?