zaterdag 24 oktober 2009

Toegift


Las over de vader van Tjerk van Taeke (beiden romanfiguren, voor alle duidelijkheid), dat hij Fries plattelandsarts was en dat hij ging kijken naar de eerste trein die, bij hem in de buurt, over de lijn Leeuwarden Harlingen liep. Dat is aardig, dacht ik; Reve lag daar soms naast, te schrijven. Maar dat is natuurlijk niet zo; Reve woonde in de buurt van de lijn Leeuwarden Staveren.Het Vrouwtje van Stavoren
Kwam daar dikwijls langs, vroeger, als ik de boot naar Enkhuizen pakte, om op zo'n schip als op deze foto te gaan koken.

At vandaag de laatste mandarijn van vorige week Super de Boer aanbieding. Overheerlijke zure mandarijnen.Gekonfijte mandarijnen op de Chartrons zondagmarkt in Bordeaux. Donderdags daar bio-markt.

Recept.
Steak au poivre
Breek flink zwarte peper met een koksmes (platte kant op een stuk of 10 peperkorrels per keer, en een klap op het mes geven; zorg er wel voor dat het handvat van het mes naast de snijplank is om wrikken van het lemmet te voorkomen).
Wrijf biefstukken in met de peper.
Bak de biefstukken in olijfolie of boter, regelmatig draaiend.
Haal uit de pan en houd warm.
Haal het vet uit de pan, niet het braadvocht.
Giet een scheut cognac in de pan, warm op en flambeer.
Zodra het vuur gedoofd is een flinke scheut droge witte wijn in de pan gieten, aan de kook brengen en de aanbaksels losschrapen.
Kook voor de helft in.
Voeg room toe, ongeveer drie maal de hoeveelheid van de wijn.
Breng aan de kook en kook in; proef op zout.
Serveer met het vlees.Dit is met groene peper, en ik ben me suf aan het zoeken naar een heel mooi recept voor die saus, wat ik in Spanje ontwikkelde.

Allerhande.
Kalkoen met kerrie, champignons en rijst. Ach...
Witlof-aardappeltaart. Aardig. Met slagroom en ontbijtspek.
Hangop met gedroogde gewelde abrikozen, witte wijn, bosbessen, kaneel, vanille. Leuk.
Paddestoelenterrine met kip (knof, tijm, kastanjechampignons, katenspek, pistachenoten), paddestoelenbouillon (sjalotten, knof, wortel, gemengde paddo's, witte wijn, tijm, laurier, kippenbouillon(tablet), peterselie), portobello met pappardelle (aubergine, knof, zongedroogde tomaten, mozzarella, basilicum, pijnboompitten, witte wijn, peterselie).Baklava met pijnboompitten