maandag 26 oktober 2009

Litterair vanalles
Gustave Doré, Don Quijote

Nam me voor wat minder over literatuur en wat meer over eten en over muziek of weet ik veel te schrijven, maar ja, ik word ook maar gestuurd...

Kreeg die vertaling van Barber van der Pol van de Don Quijote, althans, dat bleek een verkeerd boek. Allemaal onbekende grootheden over de Quijote, Pol oa., de een nog onleesbaarder dan de ander. Net zo'n boek als Niets is poëtischer dan de waarheid over de Havelaar, alhoewel daar staan zeer leesbare dingen in van bekende beroemdheden. Ook dingen van onbekende beroemdheden en die hebben het dan voornamelijk over zichzelf.
Het lor wat ik kreeg is het BBzzlletin Don Quichot nummer.Gisteren
Olijfolie, ui, knof.
Soepgroenten en (rauwe) rijst erbij en erdoor roeren, alles op hoog vuur.
Laurier, kruidnagel, foelie.
Rijstwijn (of medium sherry) en bouillon. Rijst kokend inkoken; proeven.
Serveer met gepaneerde gebakken vis, in mijn gevalwant die had ik nog van toen met die gembersaus.
Beetje risotto-achtig recept. En er kunnen, zo bedacht ik later, ook zwarte olijven door.

Dat was toch hier, dat ik schreef dat ik ergens las dat mooie dingen op een verschillende manier mooi zijn en lelijke op dezelfde manier? (Annie Romijn? Jet Roland Holst?) En dat me dat deed denken van iets eenders, ooit ergens gelezen, over mensen. Kan het niet vinden. Nou ja. Las in Karel van het Reve's Lenin heeft echt bestaan iets over Nabokov en de omslag die het succes van Lolita bracht. Hij schreef daarna (om te beginnen Ada or Ardour: a family chronicle) rustiger en met ook veel meer dan eerst woordgrappen waarvoor je om ze te kunnen begrijpen zeer gespecialiseerde kennis moet hebben. Ik sla Ada even open en lees "'All happy families are more or less dissimilar; all unhappy ones are more or less alike' says a great Russian writer in the beginning of a famous novel (Anna Arkadievich Karenina [...]"Recept
Stilton met port
Het schijnt ordinair te zijn maar het is wel lekker.
Eigenlijk hoort de kaas enkele weken op een schommelend schip te staan, maar goed; schommel af en toe met de kaas.
Haal uit een hele Stilton een cylinder uit het midden, van een vingerlengte in doorsnee en tot op een halve vinger van de onderkant.
Snijd een vingerdik kapje van de cylinder, van de kant van de korst, en eet de rest van die cylinder op.
Vul het gat tot bovenaan met rode port, doe het dekseltje erop (eigenlijk moet dat dekseltje dus taps gesneden zijn) en laat enkele weken staan.
Vul regelmatig de port bij.Dit is een andere methode. Rondom een niet al te diepe sleuf en in het midden met een dikke pen een diep gat wat je met een trechter vult en dichtsmeert. Port in die gleuf, deksel (van de kaas zelf) erop en af en toe aanvullen.

Ik las een keer in m´n leven iets over North Dakota (ik kom daarop terug), maar in de afgelopen drie weken drie keer. NRCNext over de ontelbare windmolens daar en boeren die niks meer hoeven te doen dan die dingen te laten draaien voor de export. NRC over de welvarendheid van ND en dat de crisis eraan voorbij trok. En vandaag in Lenin heeft echt bestaan. 100e geboortejaar van Lenin dus iedereen en elke winkel en elke fabriek moet iets met Lenin "doen" en dan zit je al gauw met de handen in het haar. Van het Reve stelt voor V.I. Lenin en de bloembollencultuur in North Dakota. "Dat Lenin niet zoveel afwist van bloembollen doet niets ter zake. Een paar passende citaten zijn altijd wel te vinden[...]".Peter Schickele. Muziek! Eindelijk!
Hier! (alle links in nieuw venster).
Vergis je niet: hij maakt ook serieuze muziek en bv. de muziek voor Sesamstraat.
Maar wat de niet serieuze muziek betreft: als je de 1712 Overture gehoord hebt kan je nooit meer zonder te schuddebuiken naar de Ouverture 1812 luisteren.
Voor geluidsfragmenten: bol.com > muziek > schickele zoeken.

En hoe kom ik nou allemaal hierop? Simpel. Schickely doceert aan de University of Hoople en dat ligt in "Southern North Dakota", een vondst. En dat was lang geleden, toen ik op deze manier voor de eerste keer over North Dakota iets las of hoorde.
Hier.
Hoople is overigens een triest gat. Hier. Kijk naar de bevolkingssamenstelling, inkomens, huizenprijzen, het barre weer...Als je van Hoople alleen maar dit kan vinden, dan moet het niet veel soeps zijn...

North Dakota cuisine hier.

Helemaal fraai; bericht in Trouw over Karadzic, en een link naar een filmpje waarin ie de bekende Russische schrijver Limonov op Sarajewo laat schieten!
Hier.

Recept
Stokvis met bonen
Een van de weinige gerechten met stokvis, dat niet met klipvis gemaakt kan worden, omdat dan het zout in de bonen trekt.
Week een compact stuk stokvis (staartstuk bij voorkeur).
Week er de laatste dag bonen bij.
Breng aan de kook met een bouillonblokje, ui, knoflook, peterselie, wat prei, wat wortel, laurier, mosterdzaad, peper en eventueel verdere kruiden naar smaak.
Laat, als het kookt, op laag vuur verder garen.
Schuim af indien nodig; pas op voor droogkoken.
Als de stokvis eerder gaar is dan de bonen de vis uit de pan halen en de bonen verder laten garen.
Zijn de bonen eerder gaar dan afgieten boven een pan, vocht terug in de oorspronkelijke pan en de stokvis daarin verder laten garen.
Als alles gaar is de stokvis ontdoen van vel en graat, snipperen, bij de bonen doen en even kort op hoog vuur de vloeistof laten inkoken indien nodig.Soms vragen ze wel eens waarom ik Trouw heb. "Weet je een betere ochtendkrant?"