maandag 27 oktober 2008

Paarse tomaten ?
WAGENINGEN - Britse en Wageningse wetenschappers hebben een nieuwe, paarsgekleurde tomaat ontwikkeld. Uit onderzoek is gebleken dat de tomaat extra gezond is en bescherming biedt tegen de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker.Volgens het onderzoeksinstituut Plant Research International van de Wageningen Universiteit zijn via genetische modificatie twee genen van het leeuwenbekje aan de tomaat toegevoegd. Die genen zijn nodig om anthocyanen te maken, paarskleurige antioxidanten die ook in zwarte bessen, aardbeien en cranberries voorkomen. Deze stof beschermt niet alleen tegen bepaalde kankersoorten, maar ook tegen hart- en vaatziekten. Tevens zouden anthocyanen ontstekingsremmend zijn. De nieuwe tomaten werkten goed bij muizen die heel vatbaar zijn voor kanker. Van tomaten was al bekend dat ze gezond zijn. De vruchten bevatten veel lycopeen, dat zorgt voor afweer tegen een aantal ziektes. Maar Nederlanders eten te weinig groenten en fruit om optimaal te profiteren van alle gezonde eigenschappen daarvan, aldus de onderzoekers. Daarom zoeken wetenschappers naar manieren om groente en fruit nog gezonder te maken. De nieuwe paarse tomaat is twee keer gezonder dan de rode exemplaren.(bron)

Paarse tomaten ! Zodra we op genetisch gemanipuleerde rijst, aardappelen en soja komen, staat Wageningen op zijn kop ! Wat moet ik met paarse tomaten ? En de paarse is 2x gezonder dan een normale. Waarschijnlijk ook twee duurder, maar ge kunt natuurlijk 2 rode tegen 1 paarse eten. Anthocyaan is ook de kleurstof die ge in de rode beuk vindt, en die bij het kouder worden in sommige bladeren optreedt voor ze vallen.

Voordat de rode tomaten van de markt verdwijnen nog vlug wat ultra simpele tomatengerechtjes.

Provençaals Tomaatje.De meest simpele en lekkere tomaat om te scoren bij uw vrienden. Zo eenvoudig en goedkoop en zo lekker. Snijdt de tomaten 2 helften. Zet ze zo in een ovenvast schaaltje, dat ze niet om kunnen vallen. Prak in een apart potje een ‘specie’ van paneermeel, een uitgeknepen teen look, zout en peper en olijfolie. ER doorheen wat droge fijngewreven Provençaalse kruiden. Metsel dat op elke halve tomaat. Schenk rond de tomaten een scheut olijfolie en zet koude oven op 250 graad. Goed in de gaten houden. Mag niet verbranden. Heerlijk als bijgroente bij een lamskoteletje.

Tomatensalade met Mozzarella. Koop een Mozzarella kaasje. Snijd kaasje en tomaten in dunne schijfjes en leg om en om. Goede olijfolie erover, grofgemalen peper en zeezout, wat fijngesneden basilicum en kappertjes. En tot slot een scheutje Balsamico. C’est tout !Of de onvervalste Tomates crevettes de Flandres ! Ik geloof dat ik dat al eens uitvoerig beschreef. Droog de garnalen wat af; beetje zout, peper en citroensap er over. De ene helft menen met een beetje zelfgemaakte mayonaise om de leeggehaalde tomaten te vullen. De andere helft om over de sla (aangemaakt met een beetje olie en azijn) te strooien.
Een dotje mayonaise er boven op en het afgesneden hoedjes er op drukken.Overigens maak ik niet graag reclame, maar wil u wel wijzen op een zeer schone CD van een Hollands paar dat fantastische mooi accordeonmuziek maakt (ook de oude Musette). Ge zoudt er heimwee van naar vroeger krijgen. Past uitstekend bij een avondje Franse kaas met wijn… Hier een luisterstukje van hun nieuwste CD met het nummer ‘Les Invités'. En hier de website van Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer.

Lang leve De Rode Tomaat (Nee, Jan Marijnissen, ik heb het niet over uw tomatensoep…!)

Marieke, politiek in het midden en wars van extremen