donderdag 23 oktober 2008

Crisiskoken ?


Op de diverse blogs, o.a. dat van Janneke, blijkt dat iedereen zijn spaarvarken kwijtgeraakt is. Althans.. men kookt nu, alsof ge zuinig moet zijn. Het is misschien de leeftijd, maar zelfs met de beurse vol, kook ik zuinig. Wat mij altijd verdriet, is dat men goed bruikbare zaken weggooit. Ik zie haar in haar filmpje over crisissoep het loof van de selderij weggooien. Dat mag niet ! Maar misschien ben ik te streng en verwacht van de jonge generatie die in weelde opgroeide, dat ze daar ook oog voor hebben….
Ik poneer bij deze de stelling, dat men in armoede het verfijnst leert koken !
Dure ingrediënten en hulpmiddelen zijn absoluut geen noodzakelijke basis voor creativiteit.

By the way, waar blijft Maarten ?
Hij vertrouwde mij de sleutel van zijn blog toe, maar verween met de Zuiderzon naar de Bordeauxstreek, om vervolgens niets meer te laten horen ?!.
'Alleen' zal ik toch te weinig tijd hebben, om het vol te houden… Ik heb haast geen tijd voor koken meer…

Verder met ons crisisgerechtje, waar ge uw spaargeld niet voor kwijtgeraakt hoeft te zijn, maar ge kunt eens een dag zuinig doen, zonder een fijne smaak in te leveren.
Benodigd:
1. een paar kippenfilets uit de reclame (het goedkoopste vlees; koop een groot aanbiedingpak; en wikkel ze apart in wat plastic folie en doe ze in een zak in de vriezer; ge kunt nu gemakkelijk er een paar filets van af halen, zonder alles te ontdooien)
2. een doosje room (waarvan ge de rest kunt opkloppen voor een koffie of een chocolade puddinkje de komende dagen)
3. een bosje dille (dat ge in vochtige toestand in uw koelkast kunt bewaren voor de komende dagen; denk aan goedkope zalmmootjes van de Lidl)
4. een paar Nicola patatten (droogkokers)
5. 1 bouillonblokje
6. restje witte wijn (of een droge goedkope Lidl fo Aldi wijn, kunt ge de volgende dag weer wat mee klaarmaken en /of een glaasje er bij drinken)

Gerekend met verdergebruik van de overschotten voor de volgende dagen, gaat het vandaag amper 6 euro kosten, en ge eet toch feestelijk.

1. in kippenbouillon de in reepjes gesneden borstvlees van kieken garen met dille en wat selder, maar laat het niet droogkoken; houdt het binnenste vochtig en mals; net voorbij rosé en niet verder
2. het gegaarde vlees even apart houden, en dan voor een rijke smaak de aardappeltjes in dat kookvocht koken
3. dan alles tezamen in het kookvocht warm houden en
4. met wat weggenomen kookvocht een roux maken en room en fijn gesneden dille toevoegen; klein scheutje witte wijn bij de dillenroomsaus; dan
5. het vlees en de aardappeltjes afgieten en alles mengen in de pan met de dillenroomsaus en dan serveren met een beetje verse selderblaadjes er op...Inderdaad…, het gelijkt een beetje op een variant van Gentse waterzooi.

Marieke, die altijd ‘crisis’-kookt