donderdag 30 oktober 2008

“Haloo ! met Alloo !”


Klinkt als een grap, maar is het niet. De firma Alloo in Brugge rookt al 5 generaties lang vis. Van paling en zalm tot haring en heilbot. “Edelbut’, noemden wij in Knokke dat. Een klein stukje gerookte heilbot is al prijzig. Mijn post, die ge gisteren las (wordt het blog nog bezocht ?) was voor ons aanleiding vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar Brugge te rijden. Een kilo gerookte heilbot, verpakt zoals men met zalm doet. Op een karton en ingeseald. ‘Kunt ge een deel in uw vriezer stoppen ?”
Dat kan. De helft dus ingevroren en de andere halve sneuvelde vanavond, met een Belse boterham en een Hollandse borrel van goede kwaliteit: Ketel Een van Nolet, die zomaar pardoes met zijn stokerijtje multimiljonair werd.
Ook de Noren drinken graag een borrel, Aquavit, bij hun ‘Graved Laks’ of zijn gerookte broertje.

In de ‘Kromme Watergang', één ster en gelegen in Slijkplaat bij Breskens, zegt Edwin Vinke: “ls het vlees wat groenig en hard, dan hebben we te maken met superverse kwaliteit.” Maar geen vis die ge makkelijk klaarmaakt, want voor ge het weet is hij te droog. De gerookte heilbot die we vanavond aten was zacht en zeer smaakvol.
Zo ziet ge.. uw eigen posts brengen u weer al op weg..

Marieke