Soms zijn mandarijnen goedkoop, en kunt ge ze in een kistje voor niet teveel geld kopen. Helaas vallen ze wel eens tegen qua smaak. Is dat het geval, dan maak ik mandarijnenjam. Nergens te koop en zeker zo fijn als de Engelse marmelade. Ik maak ze iets zoeter, en niet te bitter. Het is weinig werk, en op een zondag als deze, smaakt dat bij uw ontbijt op een getoaste boterham prima. Ge kunt de mandarijntjesjam in uw eigen stijl maken, en bijvoorbeeld er een scheutje Grand Marnier bij doen.
Wat hebt ge nodig ?
- gepelde mandarijntjes; doe ze partjes en snijdt ze in stukje
- als de pellen fris en niet te droog zijn; snijd die in kleine reepjes zoals op de foto
- sap van enkele citroenen; eventueel wat citroenschil geraspt
- fruit op suiker > 55:45 (en laat het kooksel druppelen op een koud bord om te zien of het stolt)
- slokje.. pardon..scheutje Grand Marnier erbij ?


Ze vulden elkaar perfect aan, en waren oprecht verheugd voor de uitverkorene, die de oude snoeper Rechter Tie voor zijn nacht uitkoos…… Dat is dan tevens ook het enige aspect , dat mij absoluut onwaarschijnlijk voorkomt in zijn boeken ! Het verraadt misschien een diepe wens van de schrijver zelf.

Probeer in de bibliotheek, alhoewel ik vrees dat van Gulik en zijn Rechter Tie er al lang uit geschopt voor de nieuwe generatie prutlectuur.
Jan Willem van de Wetering schreef een biografie over hem.
Marieke, die soms te veel in het verleden blijft hangen