vrijdag 10 oktober 2008

Kaas Eetclub


Maar eerst even over die broodpudding. Hier hebben we, of beter: hadden we vroeger, ook Schoenlapperspudding.
Week oud witbrood zonder korst in een flinke hoeveelheid mengsel van melk en bier.
Roer na een uur alles tot een vrij gladde massa.
Roer eieren met suiker smeuïg, meng met het broodmengsel en roer er stukjes (eventueel gedroogd) fruit door.
Bestrooi met kaneel en bak drie kwartier op 180 graden.

Je hebt ook Broodpudding met whisky
Maak als Broodpudding met bier, maar week het brood in voornamelijk melk en een scheut whisky.
Kruid met vier-kruidenmengsel (Snees Poeirie in de toko), doe in een ovenschotel en decoreer met noten en/of geweekte rozijnen.

En nog wat: zodra ik in de Médoc gesetteld ben, maar misschien schreef ik dat al, ga ik de links van de laatste 10 dagen verzorgen.

OK, die kazen nu. Mengelmoesje.

Beaufort
Alpenkaas



Maar je ziet ook dit:



wat mij deed vragen of het iets richting Appenzeller is. Nou, het was iets tussen Emmentaler en Appenzeller in.
Interessant trouwens. Ik at ooit Fromage des Pyrenées uit de buurt van Pau (waar ik donderdagavond ben!)



en dat was exact goede Appenzeller.
Kijk naar de Beaufort plaatjes en vergelijk met Appenzeller: witte Appenzeller is niet goed, nogal gelige ook niet.

Appenzeller (dus)



uhh,



Zie je de kleur? Niet te bleek, niet te geel.
Dat hondje lijkt trouwens op zo'n Engels herdershondje, zo'n Border Collie. Misschien moeten ze deze maar nemen. Dat volk daar is gehoorzamer, want met de gehoorzaamheid van die Border Collie's in Friesland bij die kudde, dat schiet niet op...

Bleu de Basque



Interessant! Ken ik niet, alhoewel ik in 1965 al een Baskische "verloofde" had.
Schijnt iets tussen sterk en zacht te zijn.
Wat ik wel ken is Idiazabal,



gerookte schapenkaas (volgens mij komt gerookte kaas alleen voor daar, in Nederland en in Hongarije, plus natuurlijk de kolonialen-imitaties in de VS).

Verder ken ik de P'tit Basque, Franse ongerookte variant:



Ja, en natuurlijk de Roncal



alhoewel we hier voorzichtig moeten zijn, Roncal is Navarra, en dat ligt erg gevoelig.
Prachtige grap is altijd dat als je een Bask hoort spreken, wat weinig voorkomt hier, dat je die dan vraagt of ie Bask is. Bai!, ja! Eta su? (en jij?) Ni ez, ni nafarroako naiz; nee, ik ben Navarro. Voor de duidelijkheid: op z'n Baskisch uitgesproken; in Navarro is het naParroako.
Eén keer gebeurde het me, en het kon niet mooier. Riep er iemand Aguirre!, typische Baskische familienaam. Ik dus etc. Geloof het of geloof het niet: dat was in een tempel op Bali, de Zondentempel, Kerta Gosa, die rechtbank met al die schilderingen van zonden op de onderkant van het dak. Dat je kan wijzen "Dat hep ie me gedaan".





Maar goed, ik dwaal af. Je divage, zoals Multatuli en Couperus schreven. Kaas dus.

Limburger



En dan nemen we de Belgische natuurlijk, Herve.
Dat is trouwens ook wat. Je durft de naam haast niet juist uit te spreken omdat niemand weet hoe het hoort. Erf zeg je.
Karel van het Reve had dat met Blueband (bleuband) en met Corned Beef (kornét bief).
Ik heb het ook met Marmite (marmiet).

Als romige kaas krijgen we een Comtesse
Erg moeilijk te vinden. Soort Brie.

Tot slot een roodschimmel. We hebben als Limburger maar ze zoeken er een minder sterke roodschimmel bij.

En nou ik het toch over die verloofde had, kan ik ook wel vertellen hoe ik die Idiazabal leerde kennen.
Haar in Frankrijk leren kennen, mocht er in huis slapen, wat voor Spaanse begrippen zeer liberaal is, maar ja, het waren Basken, we verloofden ons en vanaf dat moment moest ik het huis uit. Huurde een kamertje bij een linkse advocaat, ene Ros, en die was advocaat van een van de beklaagden in het Proces van Burgos (hier, een nogal gekleurde site), nieuw venster.
En hij nam me een keer mee. Kwamen we in Idiazabal, vlak voor een bergpas, iedereen mocht door en toen wij aan de beurt waren, papieren controleren, was de pas op eens gesloten wegens ijzel. Etc. Kwamen uren te laat aan en werden niet meer toegelaten.
Hoe dan ook, in Idiazabal kochten we Idiazabal.

Tot slot.
In Spanje heb ik gezien waar roken van voedsel vandaan komt. Helemaal niet populair in Spanje, maar je hebt vochtige gebieden, zoals Galicia en Baskenland, waar je niet anders kan. Daar hangen de hammen of liggen de kazen in een kamertje waar al eeuwen in het midden op de grond een klein vuurtje smeult. Dat is om de vliegen weg te houden.
De kastjes en zo in dat kamertje hebben een roetkorst van vier centimeter...
Maar het gaat niet om het effect van het roken.