woensdag 26 maart 2008

Cela, "Primer viaja a Andalusia" 3


Het overzicht van alle reizen, tnt. beschreven.
hier (nieuw venster, zoals altijd).

* Brood met olijven. Hele grote dikke zwarte olijven.
Over olijven gesproken: zwarte zijn rijp, groene niet. Beide moeten ingeprikt worden (tussen planken met spijkertjes doorhalen) en dan in de pekel.
Olijfolie wordt van groene gemaakt (Dagblad van het Noorden, culinaire "experts" Hermus en nog iemand, artikel over olijfolie, foto erbij van zwarte.)
Die olijven, dat was in Linares.
Manolete...
Hier.
Manolete, "De Legende" hier. De fatale cojida (het gepakt worden) staat helemaal aan het eind.

Een uitdrukking, PJ.
Vale Ud. más besos que huevos se necesita para romper una campana".

* Gañote. Spul van ei, bloem, kaneel, suiker, citroenrasp, olijfolie en sesamzaad.

* Knoflooksoep. Ergens hier.

* Salmorejo hier.
Hij eet trouwens "Sobando". Hetzelfde zonder tomaat.

* Wijn uit Moriles. Soort Montilla, soort sherry.

* Op een bruiloft (waar je altijd wordt uitgenodigd): polvorones (hier en hier:



En Flores de miel, honing-bloemen



en Sequillos



en nogal wat glazen Malaga.



Malaga is niet alleen lekker, het is ook de ideale vloeistof om rozijnen in te weken.
Bijvoorbeeld hier:
Galicische salade (Galicia ligt boven Portugal).
Week rozijnen.
Snijd witlof-stronken door de lengte, dan in vieren, kontje eruit en in schijfjes snijden.
Een mengsel van Cabrales (of eventueel een andere blauwe kaas) en room maken (met een vork de kaas door de room prakken).
Serveren op de witlof, met walnoten en de uitgelekte rozijnen eromheen.



Cabrales. Groningen: in de Oosterstraat.
Het is onduidelijk wat voor bladeren eromheen zitten, Eik zegt de een, wijnblad de ander, iep of essen of zo de derde.