donderdag 27 maart 2008

Koekjes en zo. Eindelijk.


Amandelkoekjes
Klop 50 gram boter met 125 gram suiker romig.
Werk er een ei doorheen, 100 gram bloem, bakpoeder en 50 gram amandelhaksel.
Vorm er koekjes van, leg die op een ingevette bakplaat, leg op elk koekje een halve amandel en bak ze 20 minuten bij 150 graden.

Uhh, foto's van snoep-blikjes. En ik maak nooit snoepjes...



Aardbeiensnoepjes
Maak witte en bruine chocoladesaus (room, chocolade oplossen etc.).
Coat de helft van de aardbeien in de ene saus en de andere helft in de andere (dompelen, uit laten lekken, eventueel nog een of twee keer dompelen).
Bestrooi de witte met gehakte amandel of geraspte bittere chocolade en de bruine met cocos, direkt na de laatste dompeling.
Het kan ook met mandarijnpartjes.



Wel een blik, geen snoep.

Anijs-donuts
Rosquillas de anís; Valencia.
Klop een ei met vier eetlepels olijfolie, klop er dan vier eetlepels melk door en daarna idem Anisette.
(Het hoort met Chinchón, droge anisette, dus ik geef niet de hoeveelheid suiker aan; proef door een beetje deeg te bakken.)
Werk er 500 gram bloem door en suiker naar smaak.
Wrijf je handen goed in met bloem, vorm donuts van het deeg en bak die aan twee kanten in olijfolie.
Bestrooi met poedersuiker en kaneel.



Denneboomsnoepjes. Enorm lekker.

Anijskoeken
Tortas de anís; Spanje.
Maak deeg van 125 gram bloem, 50 cc olijfolie en idem bier, een eetlepel anijszaad en zout.
Maak er acht balletjes van en rol die goed plat.
Bestrooi met sesam- en anijszaad en met suiker; rol deze toevoegingen er met de deegroller enigszins in.
Bak de koeken acht minuten op 200 graden; karameliseer de suiker eventueel onder de grill.



Weer geen snoep...

Bagels
Maak een deeg van bloem, gist, zout, iets rietsuikerstroop, iets bruine suiker en water.
Laat het deeg rijzen, kneed terug en zo nog een keer.
Vorm er donuts van, terwijl je het deeg iets terugkneed.
Leg de bagels twee minuten in kokend water en bak ze dan in een oven tot goudbruin op 180 graden.



Franse Pottertjes, zeg maar.