maandag 17 maart 2008

Vandaag en zo


Op de eerste plaats: PJ: werken alle links nu?

2. Vanavond een home made pizza met de halve zalmforel die over was op mijn bord op de Eetclub.
Met kappertjes, zwarte olijven en pepperoncini.


Pepperoncini. Bij de betere Turk.

3. Gruiterij: komende jaar voor de Eetclub graag, als het in het seizoen is, koren-asperge (niet die "wilde" groene dunne, maar die heel dunne gele; geen foto te vinden) (die "wilde" groene dunne zijn overigens erg lekker op de BBQ, even door olijfolie gehaald),



kwetsen



moerbei (er schijnen ook witte te zijn; nooit gezien)

en bosaardbei (BOSaardbei!-)



4. Recepten. Spekkies vandaag.

Baby-mais met spekjes
Bak in wat olie blokjes rookspek krokant en haal ze uit de pan.
Bak wat gesnipperde ui en knoflook in de olie, en kruid op laag vuur met wat geplet korianderzaad, wat geplet piment, wat komijnzaad, wat zwarte peper en wat cayennepeper.
Voeg in blokjes gesneden verse baby-mais toe en laat warm worden op half hoog vuur, steeds omroerend.
Voeg de spekjes toe, een scheut rijstwijn (of medium sherry) en een scheut water, en laat de vloeistof roerend en op hoog vuur bijna geheel wegkoken.
Proef op zout, maar het zal wel zout genoeg zijn.

Molsla met spekjes
Molsla is het witte (aangeaarde) blad van de paardebloem.
De salade kan ook met gewone botersla gemaakt worden. Wel minder lekker.
Zorg dat de sla klaar ligt op de borden.
Bak blokjes rookspek uit in flink olijfolie met wat knoflook, zet het vuur laag, schep de spekjes uit de pan en leg op de sla.
Maak de dressing door van het vuur af een scheut witte wijnazijn bij de olijfolie te gieten (pas op spatten!).
Meng en verdeel over de borden.
Dit is een "salade tiède", een lauwe salade.



Molsla (Dit is een .PNG bestand. Wie dat niet ziet heeft een overjarige browser.)

Polderkoek
Schaft-gerecht; wordt koud gegeten.
Maak pannekoekbeslag maar gebruik een mengsel van melk en zwarte koffie.
Maak er spekpannekoeken van (spek uitbakken en voorzichtig het deeg erop gieten zodat de spekjes niet naar een kant drijven) en serveer ze met stroop.

Catalaanse omelet
Bak kleine spekjes uit in olijfolie, en bak daarna in dezelfde pan kleingesneden paddestoelen aan en peterselie.
Kruid met peper en zout.
Laat staan op laag vuur.
Bak een omelet en vul die met het -uitgelekte- champignonmengsel.

Duif met spekjes

Braad opgebonden duiven rondom bruin in boter, met wat grofgesneden ui, idem wortel, en wat knoflook.
Kruid op laag vuur met tijm, laurier, iets foelie, peper en zout.
Voeg wat wijn of bier toe, schraap de aanbaksels los, laat aan de kook komen en laat met een deksel op de pan minimaal een uur zachtjes garen, en langer, tot twee uur, indien nodig.
Bak rookspek-stukjes uit en voeg een minuut of tien vóór het serveren toe.
Voeg juist vóór het serveren flink goed uitgelekte zilverui toe.



Armelui aardappelen. Patatas a lo pobre. Spanje. Heel erg lekker.
Snijd aardappelen in schijven, snijd flink ui en knoflook en hussel
alles door elkaar met een scheut olijfolie en vooraf krokant gebakken spekjes. De toevoeging van de spekjes is illegaal; arme mensen kunnen die niet betalen. Zelfs de knoflook niet; zie het officiële recept hier (Zoals altijd: nieuw venster).
Bak in een hete oven, regelmatig omscheppend.
Serveer met grofgemalen zeezout.

5. Verwant.

Lauwe salade met kippe- of eendemaagjes. Salade tiède aux gésiers.
Gebruik de zogenaamde derde maag.
Snijd ze open, spoel ze goed uit en verwijder het gele vel.
Bak halve maagjes en werk af zoals hierboven.



Maagjes

6. Mijn favoriete recept met spek. Doorregen spek in dit geval.

Babi rietja
, ook wel Rietja-rietja (wat ze in Indonesië schrijven als Rietja2)
Speklappen in stukjes snijden.
Krokant bakken in arachide (pinda-) olie, halverwege met wat ui erbij en tegen het eind met knoflook en rode lombok erbij.
Wat rijstwijn (of medium sherry) erbij, flink ketjap (2/3 manis, 1/3 asin), aan de kook, laag vuur, stoven met wat kruidnagel, wat foelie, wat Indische laurier (daoen salam; toko), wat "citroenblad" (daoen djeroek poeroet, toko).
Op smaak brengen met sambal, liefst sambal djeroek (van citrusvruchten) of anders maar sambal oelek + wat citroensap.
Proeven op zoet/zuur.
Er flink blokjes rode paprika in en die wat laten doorwarmen.



Zo kan ie wel weer.