donderdag 6 maart 2008

Mengelwerk 2


Fotoalbum van enkele Eetclubgerechten (kwal!) hier.
Foto's met leden in apart album, link aan leden gemaild.

T., pickled eggs, ingemaakte eieren, staat hier.

Vanavond
Taogé, pindasaus met cocos, ketjap en sambal badjak, mihoen.
(Taoge; sos kacang dengan kelapa, kecap, sambal bajak: mihun.)

Recept 1

Omelet met aardbeien. Zürcher Omelett. Zwitserland dus.
Marineer halve aardbeien een half uur met suiker, wat citroensap en eventueel wat eau de vie.
Maak een schuimige omelet (geklopt eiwit erdoor spatelen), laat de aardbeien uitlekken, schep ze op de helft van de omelet en sla die dubbel.
Serveer met wat van de marinade-vloeistof eromheen.

Recept 2

Appeltaart, omgekeerd
Een beroemde taart, Tarte à l`envers, of ook wel Tarte Tatin, of voluit Tarte de les demoiselles Tatin.
Niet eenvoudig, wel erg lekker.
Ooit in Antwerpen op de kaart gezien als Tarte à l`Anvers.
Werk in een vijzel of in een blender een kop bloem en een soeplepel suiker door elkaar.
Doe in een kom en werk er met twee messen acht soeplepels boter door, tot het een kruimige massa is.
Werk er een voor een drie soeplepels ijswater door, of althans zoveel dat het deeg samenklont.
Maak er op een bebloemde plaat een bal van.
Maak er een platte schijf van (niet erg dun), pak die in folie en koel een half uur in de ijskast.
Rol het deeg op een bebloemde plaat uit tot iets meer dan een halve
centimeter, pak in folie en leg in de ijskast.
Smelt twee soeplepels boter in een pan die in de oven kan, en met een
doorsnee van ongeveer de deeglap, en voeg een halve kop suiker toe.
Kook er op half-hoog vuur een bruine karamel van, ongeveer vijf minuten.
Haal van het vuur.
Snij ongeveer een kilo fris-zure appels in partjes en leg die in
cirkels en dakpansgewijs op de bodem van de pan waarin de karamel.
Druk het deeg voorzichtig op de appels en bak de taart een dik half
uur op 190 graden; het deeg moet goudbruin zijn.
Laat iets koelen en stort ongekeerd! op een warme schaal.
Serveer direkt of iets gekoeld want anders wordt de karamel hard.
Serveer liefst met kaneelijs.



Tarte Tatin

Recept 3

Himmel und Erde
Kook aardappelen in water met zout.
Bak rookspek-stukjes uit, en doe er daarna flink fijngesneden ui bij; laat de ui op laag vuur en af en toe omroerend mooi zacht worden.
Doe er, als de ui zacht begint te worden, stukken appel bij, roer even om op half hoog vuur, doe er een scheut bouillon bij, breng aan de kook en laat op laag vuur verder garen. Peper, en proef op suiker.
Bak licht door bloem met peper gehaalde bloedworst
Maak stamp van aardappel en de inhoud van de andere pan, met zout, peper en nootmuskaat.
Serveer met de bloedworst.