zondag 30 maart 2008

Mengelwerk, weer


Las in NRC van zaterdag over Claus, dat hij (bij soesjes) chocolade-saus maakte, niet met melk maar met koffie. Lijkt me een prima idee. Staat op de te maken gerechtenlijst van de Eetclub.

Verandering menu Eetclub.
Borrelhapjes worden "pickled eggs".
Goed recept hier. (Nieuw venster als altijd.)



Pickled eggs.
In Engeland zo, in Frankrijk staan ze gewoon gekookt op de bar, in zo'n mooi rekje, met een zoutvaatje ernaast.

Overigens gebruik ik geen ui, en ik gebruik zwarte Chinese rijstazijn. Worden ze zwart. Reminiscentie aan zwarte eieren.



Die zijn overigens geen century old. Procédé is als volgt.
Je hebt een paardestal. Die paarden staan op een aflopende vloer. Een stuk achter die paarden is in die vloer een geul. Waaroven een rooster, zodat die paarden, als ze de stal uit gaan, hun poten niet breken.
In die geul liggen eende-eieren. Verse. En die geul staat vol paarde-urine, die, zeg maar, dagelijks wordt ververst.
Drie maanden en de eieren zijn klaar.

Je hebt twee andere soorten, minder populair. In kalk (uiterste duur want inderdaad járen erin) en in kaf (gevaarlijk want "rauwig").

Enfin, geloof het of geloof het niet: die -normale- zwarte eieren zijn enorm lekker. Met wat light soy erover. (Chinese soyasaus; dark = in de keuken gebruiken, light = op tafel.)
Maar ja, vogelgriep, import gestopt.
Hadden we eerder al met dengdeng.

Tot slot, M.: vogelreizen hier.