zaterdag 13 oktober 2018

Alweer geen patatten!





En ook geen rijst, pasta of bonen!



Chausson van brooddeeg

Met prei, Comté, Parmezaan en Crème fraîche


Begin met het gistdeeg te maken van patentbloem en koel het, maar week eerst dikke zachte rozijnen (liefst groene) in hete thee

Olijfolie, ui, knof...
Flink fijngesneden prei...
Peterselie...
Basilicum, rozemarijn...
Wat lamsbouillon en stoof de prei gaar

Proef op p/z
Crème fraîche...
Wat Worcestershire, en proef opnieuw op p/z

Oven, pizzasteen

Deeg uitrollen
De randen wat opwerken

Parmezaanvlokken over de bodem
De prei erop
Afgegoten rozijnen
Grof geraspte Comté
Oven




Gedroogde kastanjes

(Flinke zak, dus dat at ik twee keer)

Met gekookte geglaceerde ham en broccoli


De kastanjes goed en lang weken in heet water
Net genoeg water erbij de eerste keer, en later steeds een scheut heet water erbij
Dat water gebruik je namelijk later voor wat anders; heerlijke smaak
In dat water lang en langzaam die kastanjes koken tot ze mooi gaar zijn
Afgieten en het vocht dus bewaren!

Appelazijn inkoken
Van het vuur af op smaak met tijmhoning (dus niet dat gekloot met tijm en honing)
Verder op smaak met ietsje Worcestershire
Opkloppen met koude boter
Uurtje apart zetten

Flink dikke moot gekookte goede beenham in folie in een hete oven wat aanbakken
Open, glazuren, terug in de oven (open)
Herhaal

Ondertussen
Blancheer broccoli
Ik gebruikte die wat grovere bimi, "aspergebroccoli", hoe krijgt de opperhamster het verzonnen...

Flink boter, sjalot, knof, peterselie, grove zwarte peper...

Bloem, witte wijn, Oxo...

Broccoli erin...

Kastanjes warmen in de magnetron




Gedroogde kastanjes (alweer!)

Met stoofkip en sugar snaps


Snaps kop kont en draden wegtrekken
Uurtje in koud water
Afgieten, droogdeppen

Kipstukken minus grote vetlappen
Vetlappen langzaam uitbakken
Uit de pan

Kip in dat vet rondom aanbraden
Uit de pan

Andere pan, pindaolie, snaps op hoog vuur husselen
Uit de pan

Ui, knof, niet te hete chilivlokken in de eerste pan...
Kip, kippenbouillon en witte wijn...

Snaps erbij (snaps kop kont in bouillon gekookt geeft een erg lekkere smaak, maar met -later- ook nog kastanjes erbij, wow man...)

En dan dus de kastanjes erin opwarmen




Chinese pasta van paarse zoete aardappelen

Ik had al eens Koreaanse pasta van gele zoete aardappelen, Danmyeon

Met tofu, runderfond en soepgroenten


Pasta koken
Heeft flink wat tijd nodig
Afgieten
Erg lekker spul

Maisolie, flink soepgroenten (ui, knof, prei, wortel, peterselie, selderijblad)....

Runderfond, laten pruttelen tot de wortel begint te garen en dan inkoken

Proef, Koreaanse pikante oestersaus, proef

Tofublokjes (rauw dus) erin warmen
En idem de pasta




Chausson

Alweer...

Met tonijn en paprika


Pizzadeeg, koelen

Blik tonijn op olijfolie uitlekken en de olie opvangen

Rode puntpaprika klein snijden
Sauteren in wat van de olie, en uit de pan

Wat van de olie en wat olijfolie
Ui, knof, gedroogd gehakt rood pepertje, peterselie...

Shiso kleingesneden erdoor, flink Crème fraîche...

Wat Worcestershire en proef op p/z

Tonijn erdoor...
Paprika erdoor en wat grof gehakte zwarte olijven (droge soort)...

Pizzadeeg uitrollen, vierkant snijden, afsnijsels op de randen
Randen kloksgewijs steeds een stukje naar binnen vouwen
Vullen

Hete oven, op pizzasteen





Gristus wat kan ik toch mooi koken...